Csak a szokásos: mentális betegségre hivatkozva mosdatják a késelő migránst

Csak a szokásos: mentális betegségre hivatkozva mosdatják a késelő migránst

Több embert megkéselt egy iraki férfi Németországban a napokban. A hatóságok – ahogy korábban már számos alkalommal – arra a következtetésre jutottak, hogy a támadó mentális betegségben szenved, így börtönbüntetés helyett egy pszichiátriai klinikára utalták be.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 16. 14:22

A 31 éves bevándorló öt embert késelt meg egy regionális vonaton a németországi Aachen közelében, csak a szerencsén múlt, hogy az egyik utasnak és egy szabadnapos rendőrnek sikerült lefegyvereznie az iraki migránst. Az iszlamista támadó azóta se került előzetes letartóztatásba – annak ellenére hogy a férfi már egy ideje a hatóság látókörében mozgott a radikális nézetei miatt. Kiderült, hogy a férfi a 2015-ös menekülthullám során vándorolt be Németországba. Azóta több személyazonosságot is felvett, így a személyes adatai és az állampolgársága is sokáig tisztázatlan volt. Letartóztatás helyett azonban inkább egy pszichiátriai klinikára utalták be, a hatóság szerint ugyanis a támadó mentális betegségben szenved, és valószínűnek tartják hogy emiatt támadta meg az utasokat.

Ez az eljárás egy bevett szokás Nyugat-Európában, ha ugyanis sikerül bebizonyítani egy agresszív radikális támadóról, hogy mentális betegsége miatt követte el a bűncselekményt, akkor az eredeti büntetését jelentősen enyhíteni tudják. Így kitoloncolni sem kell az országból a bevándorlókat, és a közfelháborodást is csillapítani tudja a hatóság.

Számos olyan támadás és gyilkosság történt már Nyugaton, amelyeket radikális iszlamisták követtek el, és később mentális betegséggel próbálták leplezni a bűncselekményeket.

Így sikerült megakadályozni a súlyos büntetését annak a fiatal szomáliai férfinak, aki még 2021 nyarán Würzburgban késelt halálra három nőt egy bevásárlóközpontban. Bár a tanúvallomások szerint a gyilkos bevándorló a támadás közben Allahot dicsőítette, az ügyészek szerint ez nem volt elegendő bizonyíték arra, hogy vallási hátterű indítéka volt a migránsnak.

Franciaország még a szomszédját is felülmúlja a muszlim radikálisok mosdatásában. 2017-ben egy muszlim férfi meggyilkolt egy 65 éves zsidó óvodaigazgatót. A támadó éjszaka betört Sarah Halimi harmadik emeleti lakásába, majd brutálisan megverte, miközben Allahot dicsőítette. A fiatal férfi ezután a lakás ablakán kilógatta az idős nőt, majd ledobta az utcára, miközben az áldozat könyörgött az életéért. A hatóságok többször is megjegyezték, hogy a dohányzás úgynevezett „pszichotikus zavart” okozott a muszlim támadónál és szakértői kezelésre kötelezték. Az eset óriási tüntetéshullámot eredményezett Franciaországban.

Mohamed Salmene Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a Bastille napját ünneplő tömegbe Nizzában még 2016-ban. A támadásban 86-an meghaltak és több százan megsérültek. Az eset után a családja és a média azt hangoztatta, hogy a férfi mentálisan beteg volt. Az NBC tévécsatorna pedig azt állította, hogy a nizzai támadó nem volt dzsihadista, annak ellenére hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta a tömeggyilkosságot.

Egy évvel korábban Dijon városában is gázolásos terrortámadás történt. Egy férfi a kisteherautójával a város több pontján az emberek közé hajtott, miközben Allahot dicsőítette, késsel hadonászott és azt kiabálta, hogy “Palesztina gyermekeinek nevében” jár el. Bár senki sem vesztette életét a támadásokban, többeknek maradandó sérülést okozott. A helyi ügyész akkor azt állította, hogy az incidens nem állt összefüggésben terrorizmussal, az elkövetőnek pedig nem voltak vallási indítékai, csupán mentális zavarban szenvedett.

NAGYVILÁG

Címkék:

criminal investigations, france, germany, migrant