Egy botrányos múltú férfi lett az ENSZ „női bajnoka”

Megdöbbenésüknek és csalódottságuknak adtak hangot női jogvédő szervezetek, amiért az ENSZ egy transznemű aktivistát nevezett ki brit „női bajnoknak”, aki ráadásul korábban rasszista és homofób botrányokba keveredett.

NAGYVILÁG 2024. JANUÁR 3. 16:34

A The Times beszámolója szerint tizenhét nőjogi csoport írt alá egy levelet, amelyet az ENSZ brit nőjogi szervezetének, a UN Women UK jótékonysági szervezetnek címeztek, amelyben megdöbbenésüknek és csalódottságuknak adtak hangot, amiért egy transznemű aktivistát választottak brit női bajnoknak.

A UN Women egyébként a „Nemek közötti egyenlőségért és a nők szerepvállalásának erősítéséért felelős szervezetként” hirdeti magát.

A szóban forgó személy, az új brit „női” bajnok Munroe Bergdorf modell, műsorvezető és transznemű aktivista.

A levelet aláíró szervezetek azonban nem csak azt kifogásolták, hogy Munroe Bergdorf biológiai férfi.

A Fair Play For Women kampánycsoport közleményt adott ki, amelyben azt írják: „Decemberben az ENSZ Női Bizottsága az Egyesült Királyságban egy olyan férfit nevezett ki a nők nagykövetének, aki a nőiesség erősen szexualizált sztereotípiáit jeleníti meg”. Mint fogalmaznak, „Bergdorf nemi megjelenése megtestesíti azt a tárgyiasítást, amelyet a legtöbb nő elutasít, mint a sértő nemi sztereotípiák különösen megalázó példáját”.

Hozzáteszik: „A UN Women fontosnak tartotta demonstrálni, hogy szerinte a férfiak is válhatnak nőkké. Kiábrándító, hogy az Egyesült Királyság bizottsága odáig ment, hogy egy férfit választott a nők képviseletére. A hitelességük romokban hever”.

A csoport és tizenhat másik csoport, köztük a Sex Matters, a Transgender Trend és a Women’s Rights Network által írt levél azt is kiemeli, hogy

„Az Egyesült Királyság női lakossága több mint 33 millió, mégis mindannyiunkat figyelmen kívül hagytak, és egy férfit választottak”.

A jogvédő csoportok arra is rámutatnak, írja a Modernity hírportál, hogy „Bergdorf jól ismert aktivizmusa nem nőbarát. Ez a személy tiltakozott az ellen, hogy a nők utalásokat tegyenek a nőies testükre”. Mint kifejtik: „pedig számos, a nőket érintő kérdés, például a női nemi szervek megcsonkítása, a gyermek- és kényszerházasság, a reproduktív jogok, a nők és lányok elleni férfi erőszak, a nemi erőszak, mint háborús bűncselekmény, a terhesség és a szülészeti egészségügyi ellátás és még sok más kérdés elválaszthatatlanul kapcsolódik a női biológiánkhoz. Hogyan lehet ez a személy a nők bajnoka, ha ezeket a kérdéseket említésre se tartja méltónak?”

A csoportok emlékeztetnek Bergdorfnak botrányos múltjára is, megjegyezve, hogy Bergdorf lemondott a brit Munkáspárt LMBT+ tanácsadói posztjáról, miután napvilágot láttak korábbi homofób és rasszista bejegyzései a közösségi médiában. Ezek között szerepelt, hogy minden fehér ember erőszakos rasszista, úgy is fogalmazott, hogy „baszd meg, hülye, mocskos és büdös nigger”, de számos homofób megjegyzése is volt, a „vén buzitól” kezdve a „szőrös meddő leszbikusig”.

Bergdorffal egyébként 2017-ben a L’Oréal kozmetikai cég is felmondta a szerződését, a faji megjegyzései miatt.

Többek között az összes fehér embernek üzenve azt mondta, „a legtöbben fel sem fogjátok, vagy nem vagytok hajlandók tudomásul venni, hogy a létezésetek, kiváltságaitok és sikereitek mind a színes bőrű emberek vérén és halálán alapul. Az egész létezéseteket átitatja a rasszizmus.”

A nőjogi szervezetek levelükben azt is felidézik, hogy Bergdorfot egy gyermekjótékonysági szervezet is kirúgta nagyköveti pozíciójából, mert „helytelen üzeneteket küldött, amelyek ellentétesek voltak a védelmi normákkal”.

NAGYVILÁG

Címkék:

lgbt, trans activist, un