Egyre valószínűbbek az áramkimaradások az európai országban

Egyre valószínűbbek az áramkimaradások az európai országban

A villamos energia hiánya az Európai Unión kívüli országokat is fenyegeti, ugyanis egy tengeri kábel meghibásodása miatt nagyjából egymillió háztartás ellátásához elegendő energia nem jut el az országba.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 21. 13:06

Az Egyesült Királyság is egyre nehezebb helyzetben van az energiabiztonság tekintetében, ugyanis a britek elhalasztották a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Interconnexion France-Angleterre (IFA) vezeték javítását, amely a tavaly szeptemberben kitört tűz óta fél kapacitással működik.

A kábel jellemzően két gigawattnyi villamos energiát képes szállítani Nagy-Britanniába, ami körülbelül kétmillió háztartás ellátására elegendő, de a tavalyi tűz óta csak ennek a felét szolgáltatja. A tervek szerint novemberben már 1,5 gigawattra, decemberre pedig teljes kapacitásra állt volna vissza a vezeték, de most úgy tűnik, hogy a javítások egészen január 18-ig tartanak.

Ez a kábel egyike az európai energiaszolgáltatók nyolc ilyen víz alatti vezetékének. Nagy-Britanniában már a késedelmes javítás előtt is folyamatosan figyelmeztettek a lehetséges áramkimaradásokra, különösen abban az esetben, ha hideg tél lesz Európában, ami megnöveli a keresletet és nagyobb terhet ró a rendszerre, hívja fel rá a figyelmet a Breitbart.

A hónap elején arról számoltak be, hogy a kormány folyamatosan olyan lehetséges forgatókönyveket vizsgál, amelyek szerint az áramkimaradások akár egy hétig is eltarthatnak.

A Gáz- és Villamosenergia-piaci Hivatal, az Ofgem szintén megkongatta a vészharangot, a figyelmeztetés szerint ugyanis nem lehet kizárni a gázhiányos időszakot az elkövetkező hónapokban. Ez tovább destabilizálhatja a rendszert, mivel számos energiatermelő erőművet földgázzal működtetnek. A szabályozó szerint ilyen esetben a kormánynak médiakampányt kellene folytatnia, amelyben arra kérnék a lakosságot, hogy minél inkább takarékoskodjanak az energiával.

Bár az Egyesült Királyság nem függ közvetlenül az orosz gázimporttól, annak eredményeként, hogy a kormányok évekig inkább zöld politikát folytattak, mintsem hogy kiaknázták volna az ország saját természetes palagázkészleteit, Nagy-Britannia a téli hónapokban nagymértékben függ a szomszédjai energiapiacától. Azonban ezek az országok gyakran közvetlenül az orosz gázra vannak utalva.

Míg Franciaország jellemzően jelentős energiaexportőrnek számít az atomenergiának köszönhetően, az ország reaktorai korróziós problémákkal küzdenek, aminek következtében olyan helyzet is előállhat, hogy Franciaország nem tudja teljes mértékben ellátni magát villamos energiával, ezért áramkimaradások lehetnek. Franciaország 56 atomerőművéből csak 32 üzemel, a többi karbantartás alatt van.

Annak ellenére tehát, hogy Liz Truss volt miniszterelnök októberben megállapodást kötött Franciaországgal, Belgiummal és Hollandiával a Nagy-Britanniába érkező villamos energia áramlásának fenntartásáról, még nem tudni, hogy ezt a megállapodást az európai országok abban az esetben is fenntartják-e, hogyha saját maguk ellátása is kihívást jelent.

NAGYVILÁG

Címkék:

blackout, energy crisis, united kingdom