Ellepték Párizs utcáit a magukat kiskorúnak valló, követelőző migránsok – videó

Ellepték Párizs utcáit a magukat kiskorúnak valló, követelőző migránsok – videó

A francia főváros központjában tanyázik már napok óta több száz, magát kiskorúnak valló migráns, akik sürgős elszállásolást követelnek az államtól. Miközben a francia kormány sürgeti az országból kiutasított bevándorlók kitoloncolását, a kiskorú migránsokkal egyszerűen nem tud mit kezdeni.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 6. 13:51

Napok óta sátrakban tanyázik több száz, magát kiskorúnak valló migráns a francia főváros szívében, az Államtanács székháza előtt, a világhírű Louvre múzeum szomszédságában. A bevándorlók december 2-án, pénteken telepedtek le Párizs belvárosában és azt szeretnék elérni, hogy az állam szálláslehetőséget biztosítson a számukra, méghozzá sürgősen. A BFMTV helyszínről tudósító munkatársa felhívta rá a figyelmet, hogy Párizs egyik legfrekventáltabb részéről van szó, ahol naponta több ezer ember megfordul, köztük turisták is szép számmal, a riporter szerint épp ezért választották a migránsok ezt a helyszínt, hogy minél jobban szem előtt legyenek, eddig ugyanis Párizs egyik külvárosában, Ivry-sur-Seines-ben tartózkodtak.

A környékbeli lakosok teljesen felháborodtak azon, hogy a migránsok sátrat vertek a kerületben, egyikük szerint az akció nem más, mint a közrend megzavarása és botrányos mind a migránsok jelenléte, mind az őket segítő szervezetek viselkedése, derül ki az Europe1 cikkéből.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy szinte egyedülálló módon az összes migráns kiskorúnak vallja magát, ami számukra azért fontos, mert így számos előnyhöz juthatnak és kedvezőbb elbánásban részesülnek a hatóságok részéről. A migránsokat segítő Utopia56 nevű szervezet azt írta a Twitteren, hogy elfogadhatatlannak tartják a francia kormány hallgatását a 350 tinédzserrel szemben, akik az utcán éjszakáznak napok óta.

A sátrazó migránsok akciójával egy időben zajlik az Alsóházban a parlamenti vita az új migrációs törvényjavaslatról, melynek célja többek között az, hogy az országból kiutasított külföldi állampolgárokkal szembeni eljárást felgyorsítsák.

A dokumentumokkal nem rendelkező illegális migránsok rendkívül nagy problémát jelentenek Franciaországban, különösen azok, akik kiskorúnak mondják magukat, 18 év alatt ugyanis nem büntethetőek, így sok esetben megússzák a jogi felelősségre vonást, ha bűncselekményt követnek el.

Márpedig sok bűnesetben részesek, a Le Parisien nevű lap még 2020-ban számolt be róla, hogy Párizsban és a fővárossal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében több hajléktalan kiskorúból álló bűnbanda is tevékenykedik, melynek tagjai rendszeresen loptak és betörtek. Szintén a Le Parisien írt róla, hogy egy 2021-es parlementi jelentés szerint az úgynevezett kísérő nélküli kiskorú bevándorlók 10 százaléka bűnelkövetővé válik, ráadásul a számuk évről évre növekszik. A Le Point nevű lap idén június végén megjelent cikkében arról ír, hogy míg 2014-ben mintegy 5000-re volt tehető a kísérő nélküli kiskorúak száma Franciaországban, addig 2019-ben már több mint 16 ezerről volt tudomása a hatóságoknak.

Bár a koronavírus miatt lassulás következett be a kísérő nélküli kiskorúak számában, így is rengetegen vannak és egyre több bűncselekményt követnek el, 2020-ban Párizsban a zsebtolvajlások több mint 40 százalékát, az erőszakos lopásoknak és a betöréseknek pedig 30 százalékát ők követték el.

A lap arról is beszámol, hogy 2016 és 2020 között 407 százalékkal nőtt az erőszakos cselekményeket elkövető kiskorúak száma Franciaországban. Szintén problémás ezekkel a fiatalokkal kapcsolatban az, hogy sok esetben valójában nem is kiskorú a bűnelkövető, csak azt hazudja a hatóságoknak, hogy 18 év alatti.

Többen közülük úgy próbálják meg félrevezetni a hatóságokat, hogy több nevet is használnak és vagy nem rendelkeznek személyes okmányokkal, vagy hamis iratokat használnak és minden egyes letartóztatás során más személyazonossággal rukkolnak elő.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, france, immigration, minors, paris, tents in downtown