Felvázolták a háború kiterjedésének forgatókönyveit

Felvázolták a háború kiterjedésének forgatókönyveit

Nyugaton már azzal számolnak, hogy Emmanuel Macron háborús retorikája és döntései kirobbantják a harmadik világháborút.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. ÁPRILIS 8. 05:11

A Neue Zürcher Zeitung különböző forgatókönyveket vázolt fel arra az eshetőségre, ha az orosz–ukrán háború átterjedne a többi európai országra is, miután Emmanuel Macron francia elnök katonákat küld Ukrajnába. Az első lehetőség egy kontingens bevetése Kijev északi részén, ebben az esetben az Ukrán Fegyveres Erők egységei a keleti és a déli frontra települnének át.

A második lehetőség az, hogy a francia csapatok tartalékként lépnek fel Zaporizzsja irányában, és megpróbálják megakadályozni az orosz erők áttörését. Franciaország nem lenne egyedül egy ukrajnai misszióban.

Egyrészt az egységeket integrálni kellene az ukrán parancsnoki struktúrákba, hogy hatékony hozzáadott értéket nyújthassanak. Ezenkívül Franciaország nem kockáztatna meg egy ilyen expedíciót fontos NATO-partnerek támogatása nélkül. Itt Lengyelországra, Romániára és mindenekelőtt a britekre összpontosítanának, akik már jelen vannak Ukrajnában. Politikai szempontból ez valószínűleg a London és Párizs közötti entente cordiale újjáélesztését jelentené

– írja a svájci lap, amely szerint Macron elnök tudja, hogy a NATO-n kívüli katonai eszközök nyílt alkalmazása kockázatokkal jár. A nukleáris fegyverek bevetésével fenyegető Moszkva mellett elképzelhetőek Franciaország elleni próbatámadások vadászgépekkel vagy nagy hatótávolságú fegyverekkel. Az egyik legsebezhetőbb tengely az Alpok felé halad, hiszen az úgynevezett tiroli folyosó gyakorlatilag védtelen a levegőből.

A negyedik lehetőség az, hogy Moldovába telepítik a csapatokat. A Moldovai Köztársaság támogatása Oroszország hibrid háborújával szemben egy ukrajnai misszió előszobája lenne. A helyzet jelenleg a gagauz kisebbség térségében éleződik ki, amelyet Moszkva a kisinyovi kormány tekintélyének aláásására használ fel. Már egy kisebb francia szárazföldi kontingens is stabilizálhatná a helyzetet – fejtegeti a lehetőségeket Neue Zürcher Zeitung.

Mint ismert, Emmanuel Macron az utóbbi hetekben többször is kijelentette, hogy meg kellene fontolni a nyugati katonák Ukrajnába telepítését. Azóta Európa szinte kettészakadt ebben a kérdésben, a vezetők egy része támogatná ezt a javaslatot, a többiek viszont határozottan ellenzik ezt.

Akik ellenzik, azok attól félnek, hogy Vlagyimir Putyin beváltja az ígéretét, és elindítja a harmadik világháborút. Az orosz elnök ugyanis többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha katonákat küld Ukrajnába, az egyet jelent egy világháború kirobbanásával, amelyben még az atomháború sem elképzelhetetlen.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, russia, ukraine, war