Gigaberuházás Franciaországban, hatalmas akkumulátorgyár épül – videó

Gigaberuházás Franciaországban, hatalmas akkumulátorgyár épül – videó

A tajvani vállalatnak ez lesz az első európai üzeme, Emmanuel Macron a térség ipari fellendítését reméli a gyártól. A beruházás ellen eddig sem a lakosság, sem az ellenzéki politikusok nem szólaltak fel.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁJUS 14. 15:29

Franciaországra esett a választása az első európai üzemét tervező tajvani ProLogium nevű vállalatnak, a hírt a cég jelentette be a Twitteren. Az ország északi részén lévő Dunkerque-ben létesítendő üzem egy 5,2 milliárd eurós beruházás keretében valósul meg és 3000 embernek fog közvetlenül munkát biztosítani. A cég 48 GWh éves termelési kapacitást tervez, ami több százezer autó ellátásához elegendő.

A tajvani cég projektje a francia vezetés támogatását élvezi, Bruno Le Maire gazdasági miniszter beszédében kiemelte, hogy egy valóságos völgyet létesítenek Dunkerque térségében az elektromos járművekbe való akkumulátorok gyártásával, több évtizedre biztosítva az ipari tevékenységet. A miniszter szerint a beruházás valóságos mérföldkő lesz a francia ipar számára, mivel a 20. században jelentős szerepet töltött be az ország a belső égésű motoros járművek gyártásában, a 21. században pedig az elektromos járművek nagy nemzetévé kívánnak válni. Le Maire véleménye szerint a tajvani cég technológiájával és szakértelmével sokat fog hozzátenni Franciaország autóiparához.

A ProLogium köszönetet mondott a francia vezetésnek és Emmanuel Macronnak a bizalmáért, a hírről az államfő is beszámolt a Twitteren.

Emmanuel Macron kiemelte, hogy Dunkerque környékét az elmúlt 20 évben komoly dezindusztrializáció jellemezte, melynek eredményeként megszűnt 6000 munkahely. Az államfő hozzátette, hogy 2017 óta fellendülőben van az iparosodás, 16 000 munkahelyet létesítettek a térségben az ipari szektorban és a következő években elérik a 20 ezret.

A tajvani gigaberuházás bejelentésére épp egy nappal azt követően került sor, hogy Emmanuel Macron ismertette a zöld ipar megteremtése érdekében érvénybe léptetni kívánt törvényt és annak intézkedéseit. Bejelentése alapján a francia kormány célja, hogy zölddé és versenyképessé tegye a francia és az európai ipart, a szuverenitás biztosítása érdekében.

A francia államfő másnap Dunkerque-be utazott és ellátogatott Európa legnagyobb alumíniumgyárába, ahol több tucatnyi tüntető gyűlt össze az eső ellenére, hogy tiltakozzanak Macron látogatása ellen. A tüntetők között voltak sárgamellényesek, csakúgy, mint a CGT és a CFDT szakszervezeti aktivistái, akik edénycsörgéssel és dudaszóval várták az államfőt, Macron látogatásának biztosítására több száz rendőrt mozgósítottak, derül ki a Le Figaro cikkéből.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tiltakozók nem a térségben létesítendő ipari beruházások, hanem a hatalmas ellenállást kiváltó nyugdíjreform ellen tiltakoztak, ez a transzparensek feliratain is jól látszik.

A Le Figaro információi alapján a most bejelentett üzem lesz a negyedik hatalmas akkumulátorgyár Nord megyében, a 2006-ban alakult tajvani cég a tervek szerint 2026-ban indíthatja meg a termelést a dunkerque-i gyárban.

A beruházás ellen eddig sem a lakosság, sem az ellenzéki politikusok nem szólaltak fel.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

battery, dunkirk, emmanuel macron, factory, france