Megpróbálják lebeszélni a nőket a szülésről

Megpróbálják lebeszélni a nőket a szülésről

Valóságos háború tört ki az Egyesült Államokban az abortusztörvény tervezett módosítása miatt. A média is egyre nagyobb nyomást gyakorol az emberekre, így a döntéshozókra is. A napokban egy riporter arra figyelmeztette élő adásban a nézőket, hogy a szigorú abortuszpolitika miatt a terhesség gyermek születéséhez vezethet.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 5. 16:22

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság tervezetére reagálva Yamiche Alcindor, az MSNBC riportere arra figyelmeztetett, hogy a terhesség egyik veszélye a gyermek megszületése. A csatorna a Mississippi állambeli Jacksonban található abortuszklinika előtt forgatott, ahol azt állították, hogy a létesítményben dolgozó nők úgy érezték, hogy valami meghalt bennük, amikor megtudták, hogy korlátozni fogják az abortuszhoz való hozzáférést.

A Politico amerikai napilap hétfőn szivárogtatta ki az alkotmánybíróság egyik tagjának, Samuel Alito bírónak a nem nyilvános, 98 oldalas többségi véleményét, amelyben az abortuszhoz való általános jog szövetségi szintű eltörlése mellett érvel. Egy 1973-as legfelsőbb bírósági döntés, az egész Egyesült Államokra kimondta, hogy az abortuszról való döntés olyan jog, amelyet a tagállamok nem korlátozhatnak, ezt írná felül az új döntés. A tervezet óriási port kavart az Egyesült Államokban, amely rendkívül megosztott a kérdésben.

A demokrata vezetésű államok közül néhány inkább azt szeretné, ha a terhesség teljes ideje alatt engedélyeznék az abortuszt. Vannak azonban olyan republikánus vezetésű államok, ahol szigorúbban kezelik az abortuszt. Kevin Stitt oklahomai republikánus párti kormányzó a napokban aláírta azt a jogszabályt, amely megtiltja a művi terhességmegszakítást, ha az orvos már észlelni tudja a magzat vagy embrió korai szívverését. A jogszabály egészségügyi vészhelyzetek esetére kivételt tesz.

Ted Cruz republikánus szenátor szerint, “a demokraták tele vannak dühvel és haraggal. És azért vannak tele dühvel, mert korlátlan abortuszt akarnak, igény szerint a születés pillanatáig, az adófizetők finanszírozásával, szülői beleegyezés és szülői értesítés nélkül. És szinte minden szenátusi demokrata nézete pontosan ilyen szélsőséges. Most már csak az amerikaiak 6%-a támogatja a születés pillanatáig tartó korlátlan abortuszt. Ez gyakorlatilag minden egyes szenátusi demokrata álláspontja. Ők radikálisak és szélsőségesek. És ezért tudják, hogy nem valószínű, hogy választásokat nyernek azzal, ha ezt a radikális, szélsőséges programot támogatják. Ezért azt akarják, hogy öt nem megválasztott, fekete talárt viselő jogász diktálja ezt a szabályt mindenki más számára”.

Az amerikaiak többsége pedig úgy véli, hogy az abortusznak többnyire vagy mindig illegálisnak kellene lennie, és támogatják a 15. hét utáni abortusz betiltását. Az országos felmérés, amelyet a legfelsőbb bírósági véleménytervezetének kiszivárgása előtt végeztek, azt mutatta, hogy 54 százalék támogatja az abortusz betiltását az adott államban a terhesség 15. hete után, míg 41 százalék ellenzi azt. Emellett a megkérdezettek 50 százaléka támogatja az abortusz betiltását az államokban már hat hét után.

“Az amerikaiak véleménye az abortuszról árnyaltabb, mint azt gyakran feltételezik. Hatvan százalékuk szerint az abortusznak legálisnak kellene lennie, de korlátozásokkal. A kérdés az, hogy hol húzzuk meg a határ ” – mondta Daron Shaw közvélemény-kutató.

A felmérés a hét talán legnagyobb híre – a Politico által közzétett, kiszivárgott, a Roe kontra Wade ügyben hozott döntést felülbíráló legfelsőbb bírósági véleménytervezet – nyomán készült. A tervezet, amelyet állítólag Samuel Alito bíró írt, azt állítja, hogy “itt az ideje, hogy az alkotmányt figyelembe véve visszaadjuk az abortusz kérdését az emberek választott képviselőinek”.

A kiszivárogtatás felháborodást váltott ki az abortuszpárti aktivisták körében, mivel a demokrata törvényhozók igyekeznek támogatást gyűjteni a filibuster eltörléséhez, hogy Roe-t törvénybe iktassák.

A progresszív multicégek sajátos módon szeretnék kiküszöbölni az akadályokat. Az Amazon hétfőn bejelentette, hogy akár 4000 dollár utazási költséget is fizet a nem életveszélyes orvosi kezelések, köztük az abortusz elvégzéséért a munkavállalóknak. Az Amazon közleménye szerint a január 1-jéig visszamenőlegesen jár a költségtérítés az alkalmazottak számára, ha az eljárás nem végezhető el a munkavállaló lakóhelyétől számított 100 mérföldes körzetben, és a virtuális ellátás nem lehetséges. Az Amazon bejelentését követte az Apple, a Citigroup, a Yelp, a Lyft, az Uber és még több óriáscég hasonló kezdeményezése.

Válaszul arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság az abortuszhoz való alkotmányos jog megsemmisítésére készül, egy barkácsgyógyszereket gyártó anarchista csoport részletes útmutatót adott ki az abortusztabletta elkészítéséhez. A csoport korábban már adott ki ehhez hasonló útmutatókat abortusztabletták elkészítéséhez.

A Four Thieves Vinegar Collective először 2019-ben, a Pittsburghben megrendezett Please Try This at Home konferencián mutatta be, hogyan lehet misoprostol tablettát készíteni, amelyet abortusz kiváltására használnak. Tavaly, miután Texas elfogadta a majdnem teljes abortusztilalmat, Mixael Laufer, a csoport vezetője közzétett egy 17 perces videót, amelyben elmagyarázta, hogyan lehet otthon elkészíteni a tablettákat.

“Az első dolog, amit meg kell említeni, hogy ezt egy kicsit sietve állítottuk össze. Nagy volt a pánik, miután Texas belekezdett néhány csínytevésbe, hogy a hatalmon lévő embereknek kedvezzen, és hogy egy csomó más ember megfosszon a htalmától”-mondta Laufer.

Laufer hétfő este ismételten megosztotta a videót, miután egy kiszivárgott bírósági döntésből kiderült, hogy a Legfelsőbb Bíróság a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezését tervezi, ami az amerikai államok közel felében automatikusan teljes abortusztilalmat váltana ki. Amikor egy Twitter-felhasználó megkérdezte, hogy van-e leírás a z otthoni abortuszhoz szükséges tabletta gyártási folyamatáról, Laufer a videó linkjével válaszolt.


A videóban Laufer elmagyarázza, hogy a misoprostolt amellett, hogy orvosilag abortuszok kiváltására használják, lovak fekélyeinek kezelésére is fel szokták írni.. Emiatt a misoprostol por viszonylag könnyen beszerezhető állatorvosoktól.

Laufer tovább elmagyarázza, hogyan kell adagolni a misoprostolt, és hogyan kell a tablettát összetörni egy mérleg, kukoricaszirup, porcukor, egy szórófejes flakon és egy pollenprés segítségével. Elmagyarázzák, hogy a misoprostol három adagja 85 százalékban hatékony az abortusz elvézésére. Ha mifeprisztonnal, egy másik abortusztablettával együtt szedik, ez az arány 95 százalékos hatékonyságra emelkedik, bár a nyers mifeprisztont nehezebb beszerezni az aktivista szerint.

A Motherboard nem tud nyilatkozni a saját tabletták készítésének biztonságosságáról, és a Four Thieves Vinegar Collectivet a gyógyszerészeti és orvosi intézmény egyes képviselői erősen bírálták, akik szerint az otthon elkésszített gyógyszerek semmilyen körülmények között sem biztonságosak.

Lauref szerint, “egy progresszív, igazságos világban az abortuszok ingyenesek lennének, és az orvosi szakemberek biztonságosan végeznék el őket. De újra és újra látjuk, hogy az abortuszhoz való hozzáférés elleni támadások csak a házi terhességmegszakítás elterjedését segíti majd. Ha az abortuszt garantáló rendelkezéseket hatályon kívül helyezik, akkor egyre több ember fogja keresni a házi abortuszt segító módszereket, ami magában foglalja a saját abortusztabletta készítését is. Remélem, hogy azok az emberek, akik elkészítik az abortusztablettát, ezt proaktívan és elővigyázatosan teszik”.

NAGYVILÁG

Címkék:

abortion, abortion law, amazon, united states of america