Nem fújt a szél, energiaimportőrré vált Svédország

Mindössze az időjárás szeszélyességére volt szükség, hogy Svédország energiaimportra kényszerüljön a környező országokból. A szakértők szerint az ország energiahelyzete a hétvégére tovább romolhat, ugyanis egy újabb atomreaktort kell karbantartás miatt leállítani.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 9. 06:01

Hosszú idő óta először Svédországnak több mint 1400 MW villamos energiát kellett importálnia szerdán. Az importált villamos energia főként Norvégiából és Németországból származott, de a délelőtt folyamán Dánia is besegített Svédország energiaellátásába. Az ország a statisztikák szerint részben azért importál villamos energiát, mert nem fújt a szél, így a szélturbinák nem termeltek áramot. December 7-én reggel a szélenergia a teljes svéd villamosenergia-termelésnek mindössze hat százalékát adta.

Eközben a Ringhals 4 elnevezésű atomreaktort karbantartások miatt leállították. Ez azt jelenti, hogy jelenleg csak öt reaktor üzemel az országban, miután korábban az előző kormány már négy atomreaktort bezáratott. Sajtóértesülések szerint azonban a hétvégén még rosszabbá válhat Svédország energiahelyzete, ugyanis ekkor állítják le az Oskarshamn 3 atomreaktort is nyolc napos karbantartási munkálatokra hivatkozva, miközben a Ringhals 3 teljesítménye a felére csökken, mivel a reaktor két turbinájának egyik generátora javításra szorul.

Per Everhill Tekniska verken közműcégtől az importtal kapcsolatban a Twitteren azt írta, hogy „hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy Svédország nettó villamos energia importőrré váljon”.

Mindeközben az Eon és a Svenska Kraftnät elektromosáram-szolgáltatók között új megállapodás született Malmö energiabiztonságának megteremtése érdekében. Eszerint a Malmö központjában található Heleneholm hőerőművet egy esetleges vészhelyzet esetén fel lehet majd használni a villamosenergia-termelés biztosítására. Ugyanis, ahogy arról a V4NA is beszámolt, a városban korábban nem volt lehetőség az úgynevezett szigetüzem megvalósítására, mivel az Öresundsverket kombinált ciklusú erőművet a svéd villamosenergia-hatóság jóváhagyását követően már korábban leszerelték.

A Heleneholm erőmű 1966-ban épült, és 80 megawattot tud termelni. Általában dán földgáz elégetésével távhő termelésére használják a hidegebb időszakokban. Anette Blücher, az Eon Energiinfrastruktur AB vezérigazgatója szerint a vállalatnak fel kell készülnie a legrosszabb forgatókönyvre.

„A megállapodás azt jelenti, hogy a Svenska Kraftnät még azokon a napokon is vásárolhat áramot a heleneholmi erőműből, amikor nincs fagy és az erőmű üzemel” – mondta Blücher az Aftonbladetnek.

Elsősorban dán földgázt használnak majd a villamosenergia-termeléshez ha szükséges, de a legrosszabb esetben az erőmű át tud állni az olaj elégetésére. Ennek érdekében pedig az Eon Norvégiából vásárolt olajat.

A megállapodás megkötésére azért volt szükség, mert idén télen fennáll a veszélye annak, hogy a svéd háztartásokat és vállalkozásokat a tervezett áramkimaradások idején le kell választani a hálózatról. A szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy egy nagyobb áramkimaradás esetén Malmőben a legrosszabb esetben több napot is várni kellene a rendszer helyreállítására. A helenholmi erőmű áramtermelése ezt tudná megakadályozni.

A svéd energiaelosztó szolgálatnak a tervek szerint ezen a télen 30-150 óra között úgynevezett kézi lekapcsolást kell alkalmaznia, ami azt jelenti, hogy a háztartások és a vállalkozások áramellátását egy lista alapján ideiglenesen lekapcsolják, hogy elkerüljék a teljes villamosenergia-rendszer összeomlását.

NAGYVILÁG

Címkék:

blackout, energy crisis, import, sweden