Pesszimistábbak a fiatalok, mint valaha

A jobboldali erők profitáltak a növekvő kilátástalanságból és pesszimizmusból.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. ÁPRILIS 24. 04:47

„Természetesen stresszelünk az iskola miatt. De az is frusztráló, amikor a mobiltelefonomon olvasom a híreket. A bizonytalan világhelyzet, a háborúk, az éghajlat. Fogalmam sincs, milyen lesz az életem 20 év múlva – mondják a fiatalok az ARD német közmédiának. Arra a felmérésre reagáltak, amely során kiderült, hogy soha nem volt még ilyen pesszimisták a fiatalok, mint most. A Fiatalok Németországban című tanulmány szerint

ezt tükrözi a pszichológiai megterhelés, például a stressz magas szintje, amelyről a válaszadók 51 százaléka számolt be. Ugyanez vonatkozik a kimerültségre (36 százalék) és a tehetetlenségre (17 százalék) is, amelyek az elmúlt három évben tovább emelkedtek a koronavírus-járvány enyhülése ellenére. A válaszadók 11 százaléka állítja, hogy jelenleg mentális zavarok miatt kezelés alatt áll.

A gazdasági helyzet miatt is aggódnak. A válaszadók többsége úgy véli, hogy a németországi gazdasági helyzet romlani fog.

„Tanulmányunk mélyen gyökerező mentális bizonytalanságot dokumentál, amely a személyes és társadalmi életkörülmények befolyásolhatóságába vetett bizalom elvesztésével jár”

– mondja Simon Schnetzer, a tanulmány szerzője.

A németországi fiatalok az infláció (65 százalék), a drága lakhatás (54 százalék) és az időskori szegénység (48 százalék), valamint a társadalom megosztottsága (49 százalék) és a menekültáradat növekedése (41 százalék) miatt érzik tehetetlennek magukat. Mindebből az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt tudott a legtöbbet profitálni.

Az AfD-nek ugyanis sikerült megnyernie magának azokat, akik a kormánykoalíció egyes pártjai ellen szavaznának, valamint a fiatalok aktuális gondjaira is választ talált a párt. A felmérés szerint a 30 év alatti választók körében jelenleg az AfD a legnépszerűbb párt 22 százalékkal. Összehasonlításképpen: 2022-ben még csak 9 százalék volt ez az arány.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

eu, germany