Százával tiltakoztak a Szűz Mária szobor eltávolítása ellen – videó

Százával tiltakoztak a Szűz Mária szobor eltávolítása ellen – videó

A szobrot a bíróság döntése alapján el kell távolítani, mert sérti az egyház és az állam elválasztásáról szóló törvényt azzal, hogy közterületen áll. Van, aki szerint ami most történik, az egy szélsőséges kisebbség támadása a francia civilizáció ellen.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 30. 13:48

Százával vonultak az utcára a Franciaország nyugati részén lévő Île de Ré nevű szigeten a francia örökség és hagyomány védelme érdekében, derül ki a France Bleu nevű lap cikkéből. A megmozduláson csaknem 350-en vettek részt, köztük a jobboldali politikus, Éric Zemmour pártjának aktivistái, katolikus hívők és a kisváros lakói, akik egy emberként álltak ki az ellen, hogy egy Szűz Mária szobrot eltávolítsanak a jelenlegi helyéről. A tiltakozók a szobor előtt térdelve imádkoztak azért, hogy végre béke legyen és sikerüljön megoldást találni arra, hogy ne kelljen a szobrot sehova se elvinni.

Az ügy kezdete évekkel ezelőttre nyúlik vissza. 2020-ban a La Libre Pensée (szabad gondolkodás) nevű nonprofit szervezet kezdeményezte a bíróságnál a szobor eltávolítását, mert szerintük azzal, hogy a Szűz Máriát ábrázoló alkotás az önkormányzat fennhatósága alá tartozó közterületen van, sérül a vallás és az állam elválasztásáról rendelkező 1905-ös törvény. A szobrot egy család készíttette, hálájuk jeléül, amiért a családapa és fia a második világháború után épségben tért haza a csatatérről. Először egy magánház udvarán állt a szobor, majd az önkormányzatnak adományozták, amely 1983-ban egy útkereszteződésben állította fel, írja a Le Figaro. A szobrot 2020-ban egy autós elsodorta, majd, miután a városvezetés az eredeti szobor másolatát egy talapzatra helyezve visszaállította, a La Libre Pensée egyesület jogi eljárást indított annak érdekében, hogy a szobrot távolítsák el jelenlegi helyéről. Az egyesület el is érte a célját, ugyanis 2023. január 13-án a bordeaux-i közigazgatási fellebbviteli bíróság jóváhagyta a Poitiers-i Közigazgatási Bíróság határozatát, amely elrendelte a szobor 6 hónapon belül történő eltávolítását.

A hétvégi megmozduláson részt vett többek között a jobboldali Éric Zemmour támogatóit tömörítő Génération Z nevű egyesület elnöke, Stanislas Rigault is. Twitter-bejegyzése alapján 500-an gyűltek össze a településen, hogy megvédjék Szűz Mária szobrát, amelyet egy szélsőbaloldali egyesület el akar távolítani.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt a Valeurs actuelles nevű francia konzervatív lap főszerkesztője, Geoffroy Lejeune is, aki egy műsorban arról beszélt, hogy keveseket zavar egy Mária szobor közterületen, főleg akkor, ha az már régóta ott áll.

Az újságíró véleménye szerint

egy fanatikusok által folytatott ideológiai harcról van szó, egy olyan hisztérikus szélsőséges kisebbségi offenzíva ez, amivel a francia civilizációt támadják.

Az ügy mögött álló La Libre Pensée nevű egyesülettel kapcsolatban ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy más esetben nem zavarja őket ennyire a vallási jelképek jelenléte, évek óta kiállnak ugyanis a muszlim fejkendő viselése mellett. Az egyesület honlapján 2015-ben közzétett közlemény értelmében azt szorgalmazzák, hogy a francia oktatási törvény értelmében tiszteletben kell tartani az egyetemek számára azt a kiváltságot, mely szerint a rendőrség nem avatkozhat be az intézmény dolgaiba a vezetőség beleegyezése nélkül. Az egyesület ezzel a passzussal indokolta azon álláspontját, mely szerint nem lehet megtiltani a közoktatásban a fent említett muszlim vallási jelkép viseletét, hiszen a hallgatók alapvető szabadságjogáról van szó.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, statue, to be removed, virgin mary