Tovább nőtt a fiatalok médiafüggősége

Tovább nőtt a fiatalok médiafüggősége

Játék, streaming, közösségi média: a német DAK egészségbiztosító tanulmánya szerint egyre több gyerek és fiatal médiafüggő. A fiúkat gyakrabban érintik, mint a lányokat. A DAK szerint ez is a járvány következménye.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 16. 10:03

A koronavírus-járvány ideje alatt jelentősen megugrott a médiafüggő fiatalok száma, ez derül ki a német DAK egészségbiztosító felméréséből, amelyet nemrég hoztak nyilvánosságra. A tanulmány szerint összesen mintegy 2,2 millió gyermek és fiatal használja problémásan a játékokat, a közösségi médiát vagy a streaminget. Ez azt jelenti, hogy a függőség veszélye fenyegeti őket, vagy már függők.

A számítógépes játékoktól függő gyermekek és fiatalok száma például a 2019-es 2,7 százalékról 2022 júniusára 6,3 százalékra emelkedett. A közösségi médiában a médiafüggőség megduplázódott, 3,2-ről 6,7 százalékra.

A DAK a koronavírus-járvány alatti korlátozásokat nevezi meg egyik okként. Ezek fokozott médiafogyasztáshoz vezettek, a fiatalok csak így tudták kompenzálni a magányt és frusztráltságot. A kutatók szerint a hétköznapokon a fiatalok harmadával többet használják a médiát a pandémia előtthöz képest.

A számítógépes játékok esetében ez hétköznap átlagosan körülbelül két óra, hétvégén pedig három óra. A közösségi médiát naponta majdnem három órát használják – hétvégén pedig majdnem négy órát is.

Az adatok szerint a használati idő legnagyobb mértékű növekedése 2020 áprilisa után volt megfigyelhető, az első nagyobb zárlat után. Összességében a fiúk gyakrabban vannak kitéve a függőség kockázatának, vagy már érintettek a függőségben, mint a lányok – különösen, ha játékról van szó. Három számítógépes játékfüggőből kettő fiú. A közösségi hálózatokban a függőségi viselkedés nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a lányok és a fiúk között.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumai szerint akkor tekinthető valaki médiafüggőnek, ha egy éven keresztül elvesztette a kontrollt a médiafogyasztása felett, az élet más területeitől visszavonul, és akkor is folytatja az adott mértékű médiafogyasztást, ha negatív következmények, például egészségkárosodás jelentkezik.

„Ha most nem teszünk gyorsan lépéseket, egyre több gyermek és fiatal fog a médiafüggőségbe csúszni, és a negatív tendenciát már nem lehet megállítani. Ez tönkretenné a családokat és sok fiatal jövőjét veszélyeztetné”

figyelmeztet a DAK vezérigazgatója, Andreas Storm, aki azt sürgeti, hogy az érintetteknek megelőző és segítő programokat kell nyújtani. Fontos továbbá, hogy „a gyerekek és a fiatalok megtanulják felmérni a digitális médiahasználat kockázatait, és elgondolkodjanak a használati magatartásukon.”

A szakértők egyértelmű szabályok felállítását javasolják, amelyeket például egy „médiahasználati szerződésben” is meg lehetne fogalmazni. A szülőknek azonban figyelemmel kell kísérniük saját médiaviselkedést, tájékozódniuk kell, és idejekorán fel kell ismerniük, ha a gyerekek a médiafogyasztás problémás területeit észlelik.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

game addiction, germany, media