A fiatalok a jobboldalra szavaznak Európában

A fiatalok a jobboldalra szavaznak Európában

A közelgő európai parlamenti választás komoly erőfelmérő lehet az európai országokban.

POLITIKA 2024. MÁJUS 16. 12:23

Minden felmérés arra mutat, hogy a francia kormányzó erők egyre csekélyebb támogatottságot szereznek a közelgő európai uniós választáson. Különösen igaz ez Emmanuel Macron pártjára, a Reneszánszra. Az IFOP közvélemény-kutató cég legutóbbi felmérése szerint a legfiatalabb választók körében alig három százalékos támogatottságra számíthat. Ez nemcsak politikai kudarc, hanem valóságos imázskatasztrófa is.

Macron pártja az idősekben bízhat, a Reneszánsz európai parlamenti listája a 65 év felettiek körében 31 százalékos támogatottságot jegyez az IFOP szerint, miközben a francia elit többi pártja – a Köztársaságiak hét százalék, a Szocialista Párt hat százalék – sem rendelkezik a fiatalok támogatásával.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a fiatalok nagyobb hazafinak vallják magukat, mint szüleik. Kiállnak a köztársaság mellett, és úgy vélik, hogy Franciaország kulturális háborúban áll. Ez a másik véglete annak, amit Macron és emberei évek óta prédikálnak, amit az elnök egyik kijelentésével lehet összefoglalni:

„Nincs francia kultúra, csak kultúra van Franciaországban”.

A franciaországi jobboldal a fiatalok 45 százalékára számíthat. A Marine Le Pent is a soraiban tudó Nemzeti Tömörülés 35 százalékot, az Éric Zemmour vezette Visszahódítás három százalékot és a Köztársaságiak hét százalékot kapnának a fiataloktól.

A felmérések azt mutatják, hogy a fiatalok nem a szélsőséges pártokat választják, hanem azokat, amelyekhez az értékek, nézetek és elvek bizonyos hierarchiája rendelhető. Dariusz Matuszak lengyel publicista szerint Lengyelországnak drukkolnia kellene, hogy Macron csoportosulása a lehető legrosszabb eredményt érje el. Ennek a listának a vezetője, Valerie Hayer volt az, aki a televízióban nyilvánosan arról beszélt, hogy Lengyelországot többek között arra kényszerítik, hogy befogadja az illegális bevándorlókat.

Matuszak szerint az európai parlamenti választások igazi katasztrófának bizonyulhatnak Macron számára. Ha valóban akkora vereséget szenved a Reneszánsz, mint ahogy azt mutatják a közvélemény-kutatások, gyakorlatilag teljesen megfosztaná az elnöki pártot a kormányzás legitimitásától. Macron pártja a harmadik helyre kerülhetne az erőrangsorban.

A fiatalok növekvő euroszkepticizmusa nem csak Franciaországban jelentkező jelenség. A „Jugend in Deutschland 2024” kutatás szerint Németországban a 14-29 éves fiatalok közül a legtöbben az Alternatíva Németországért (AfD) pártra szavaznának. A második helyen a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszocális Unió pártszövetsége (CDU/CSU) áll húsz százalékkal, a Zöldek 18 százalékon állnak, míg Olaf Scholz kancellár pártja, a szociáldemokraták csak a negyedik helyet foglalják el a fiatalok körében, alig több mint tíz százalékkal.

POLITIKA

Címkék:

eu, france, poll