Baloldali képviselő: itt az ideje, hogy az amerikai katonák hazatérjenek Németországból

Baloldali képviselő: itt az ideje, hogy az amerikai katonák hazatérjenek Németországból

Berlinnek szakítania kell az Egyesült Államokkal fennálló "szélsőséges alárendeltségi viszonyával" és "a nemzetközi jog megsértésével jellemezhető" külpolitikájával – hangzott el a parlamenti felszólalásban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 7. 08:17

„78 év után itt az ideje, hogy az amerikai katonák hazatérjenek. Minden más szövetséges már régen elhagyta Németországot” – mondta Sevim Dagdelen, a Die Linke nevű baloldali párt képviselője a német parlamentben. A politikus a Marshall-terv 75. évfordulója alkalmából tartott ülésen szólalt fel, ahol leszögezte, Németországnak követelnie kell, hogy a területén állomásozó amerikai erőket vonják ki, az amerikai atomfegyverekkel együtt. Ahogy fogalmazott:

„Az amerikai atomfegyvereknek menniük kell!”.

Dagdelen úgy véli, Berlinnek szakítania kell az Egyesült Államokkal fennálló „szélsőséges alárendeltségi viszonyával” és „a nemzetközi jog megsértésével jellemezhető” külpolitikájával. A frakciójának helyettes vezetője megjegyezte, hogy az amerikai katonai támaszpontok „idegen övezetként viselkednek, ahol a német alkotmány nem érvényes”.

Washington a német földön lévő bázisait arra használja, hogy külföldön háborúkat folytasson és „halálos dróncsapásokat” indítson

– mondta a baloldali politikus, aki külügyi bizottsági tag is egyben, hozzátéve, hogy ezek közül néhány akció „sérti a nemzetközi jogot”. Kritizálta a németországi amerikai Ramstein bázison tartott rendszeres NATO-találkozókat is, amelyeken a Kijevnek nyújtott katonai segélyekről tárgyalnak.

Washington úgy ad otthont ezeknek a konferenciáknak, „mintha a megszállási statútum még mindig érvényben lenne”

– emelte ki Dagdelen, aki azért is bírálta a szövetségi kormányt, mert azt is hagyta, hogy az Egyesült Államok „tűzvonalba állítsa” Németországot a német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnának történő szállításaival. Felidézte, hogy a német törvényhozás már 2010-ben határozatot hozott az amerikai atomfegyverek kivonásáról az ország területéről, de ezek a fegyverek még mindig a helyükön vannak, ami elfogadhatatlan. A képviselő felszólította a szociáldemokrata-zöld-liberális német kormányt, hogy védje meg „demokratikus szuverenitását”, és feltette a kérdést:

„Miért nem hajlandó a szövetségi kormány 20 év után sem elítélni az Egyesült Államok iraki agressziós háborúját, mint a nemzetközi jog megsértését?”.

„Az amerikai kormányzat azt a benyomást kelti, hogy nem akar szövetségeseket, csak hűséges vazallusokat” – mondta a képviselő, rámutatva Amerika hanyagságára partnerei érdekeivel és követeléseivel szemben.

Az európai országok közül Németországban állomásozik messze a legtöbb amerikai katona. Több mint 35 ezer amerikai katona állomásozott a területén 2022-ben. Olaszország, amely a második legnagyobb számú amerikai katonának ad otthont, messze lemaradva, ugyanekkor mintegy 12 ezer amerikai katona állomásozott ott.

A Geopolitical Economy Reportnak adott februári interjújában Dagdelen elítélte az ukrajnai konfliktust, mint az Oroszország elleni NATO-helyettesháborút, és sajnálkozott, hogy az EU tagállamai amerikai „vazallusként” viselkednek, és feláldozzák saját gazdasági érdekeiket az amerikai vállalatok érdekében.

„Tömeges eltolódás zajlik az Egyesült Államok javára, amely az ipari támogatások több milliárd dolláros programjával megtámadja Európát mint ipari központot. Szükségünk van tehát arra, hogy Németország valóban emancipálódjon végre, és Európa végre érvényesítse magát, véget vetve az értelmetlen gazdasági háborúnak, és európai diplomáciai kezdeményezést indítva az ukrajnai háború befejezésére”

– magyarázta a baloldali politikus.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

germany, leftist, troopers, usa