Egyre több részlet derül ki a Weber-tervről

Egyre több részlet derül ki a Weber-tervről

Közvetlenül az új Európai Parlament, és az új bizottság felállítása után megkezdenék a Weber-terv megvalósítását, vagyis az Európai Unióban kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását – ahogy erről korábban írtunk is.

POLITIKA 2024. MÁJUS 24. 04:35

Brüsszeli informátorunk szerint ez egyébként, bár Weber-tervként egyeztetnek róla, de valójában Emmanuel Macron nevéhez, illetve köreihez köthető.

A francia köztársasági elnök ugyanis, már 2018-ban egy közvetlenül Brüsszel fennhatósága alá rendelt európai hadsereg tervéről beszélt.

A V4NA Webert közelről ismerő informátora jókat nevetett azon, hogy ezt mostanában Weber-tervnek hívják, mert, mint fogalmazott, Manfred Webernek aligha lennének ilyen átfogó gondolatai önállóan.

A Weber-terv több elemében is olyan, amit alapvetően Macronhoz, illetve a köreihez lehet kötni. Viszont a franciák belátták Macron háborús ötlete után, hogy az ilyen mondatok sokat ártanak a francia elnök népszerűségének, ezért engedték át a németeknek a tervet.

Komoly vitára számítanak a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése kapcsán, mert az intézkedés népszerűtlen lesz a legtöbb országban, hiszen az emberek jelentős többsége nem akar háborúba menni. Ezért történhetett meg, hogy már a kampányidőszakban is bedobták a témát, hogy a polgárokat hozzászoktassák a gondolathoz. Manfred Weber a BR24 televíziós műsorban beszélt a tervéről.

A Weber-tervnek van még egy kényes pontja, a brüsszeliták ugyanis nem szeretnék, ha az ő családtagjaikat is érintené a jogszabály, ezért jól körül akarják bástyázni a kivételezés lehetőségét is.

Hivatalosan eddig a tervezetből csak annyit lehet tudni, amit maga Manfred Weber árult el a BR24 műsorában.

 

POLITIKA

Címkék:

army, emmanuel macron, manfred weber