Tusk saját fájdalmát önti rá a világra?

Donald Tusk 2005-ben a lengyel kampányban kénytelen volt magyarázkodni nagyapja wehrmacht-os múltja miatt. Ekkor tudta meg a lengyel közvélemény ezeket a választásokon induló jelöltről. Önmaga nem tartotta fontosnak, hogy megmagyarázza, hogy elmondja mindaddig, míg ezt újságírók elő nem ásták. Tusk ezt igyekezett úgy magyarázni, hogy nagyapja nem önként jelentkezett a Wehrmachtba szolgálatra.

POLITIKA 2020. ÁPRILIS 18. 15:47

A lengyel közvéleményt mélyen érintette, hogy az elnökjelölt Tusk családjából valaki a német hadseregben szolgált a világháború alatt, ezért magyarázkodni kényszerült.

Azzal védekezett, hogy erről ő is csak most szerzett tudomást. Úgy fogalmazott azonban: „Nincs mit sajnálnom, ez a családom története. Történészként és emberként pedig inkább ismerem a fájdalmas igazságot mint a kellemes hazugságot.”

A 2005-ös lengyel elnökválasztási kampányban több fotót is közölt a sajtó, melyen, mint írják Donald Tusk nagyapja, Józef Tusk látható. A napvilágot látott képek közül néhány eredetét ugyan vitatták.

Mindezek fényében meglepő, hogy Tusk a héten maga is nácizásba kezdett egy interjúban.

Egyébként nem ő volt az első uniós tisztségviselő, akiről kiderül, hogy az apja vagy nagyapja a náci szolgálatban állt. Befolyását latba vetve még a róla szóló Wikipédia szócikkből is kivetette a II. világháború után háborús bűnösként életfogytiglani börtönre ítélt nagyapjáról szóló részeket Martin Selmayr az EB volt főtitkára. Másik nagyapja is vezérkari főnök volt Hitler hadseregében.

Frissítés:

Donald Tusk szavaira reagált Schmidt Mária történész, a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója Twitter-oldalán. Úgy fogalmazott: „Az egyre inkább el-anne-applebaumosodó Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője náci párhuzamot vont a magyar miniszterelnökkel és a koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatosan, majd blitzkrieg -re szólít fel a gazdaságot illetően. Lehet, hogy még nem heverte ki a 2005-ös csúnya vádaskodást, ahol az alábbi fotót is felhasználták ellene?”

POLITIKA

Címkék:

donald tusk, family, wehrmacht