A britek kétharmada spórolós ünnepeket tervez

A britek kétharmada spórolós ünnepeket tervez

Egy friss felmérés szerint a megélhetési költségek növekedése miatt a britek több mint kétharmada azt tervezi, hogy visszafogja majd karácsonyi kiadásait, de nem csak az ajándékokon, de az élelmiszeren is spórolni fognak.

GAZDASÁG 2022. OKTÓBER 31. 08:01

A megemelkedett rezsiköltségek és élelmiszer-árak miatt a britek nagy része úgy döntött, hogy idén kevesebbet költenek majd az ünnepekre, derül ki az Accenture felméréséből. A kutatás rámutat, hogy a felnőttek több mint kétharmada, majdnem háromnegyede nem tervez nagy ünneplést.

A megkérdezettek 49 százaléka az ajándékok, 46 százaléka az éttermi étkezések, 35 százaléka pedig mind a társasági élet, mind az otthoni étel- és italfogyasztás terén vissza kívánja fogni költségeit.

Azok közül, akik idén karácsonykor spórolni szeretnének, 45 százalék úgy nyilatkozott, hogy az olcsóbb szupermarketekben fogja beszerezni az élelmiszert.

“Az a tény, hogy a vásárlók idén kevesebbet terveznek ajándékokra költeni, jól tükrözi, hogy mennyire rossz a hangulat az idei karácsony előtt” – mondta Kelly Askew, az Accenture kiskereskedelmi stratégiáért és tanácsadásért felelős vezetője, írja a Reuters.

Az élelmiszer-infláció a múlt hónapban 14,5 százalékos rekordot ért el az Egyesült Királyságban, miközben a bérinfláció mindössze 4,7 százalékos, ami azt jelenti, hogy a bevásárlókosarak egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a háztartások költségvetéséből, így nem csoda, ha a karácsonyi menüt is próbálják minél kedvezőbb áron kialakítani a britek.

Az Asda szupermarketcsoport azt közölte, hogy felmérése szerint a brit családok szeptemberben 141 fonttal voltak kénytelenek többet költeni az előző év azonos időszakához képest, főként a megugró közüzemi számlák miatt, miután a gáz ára 95,7 százalékkal, az áramé pedig 54 százalékkal emelkedett.

A Tesco, Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedője a hónap elején azt nyilatkozta, hogy a britek továbbra is szeretnék megünnepelni a karácsonyt, de igyekeznek azt megfizethetőbb módon megtenni.

Míg a családok spórolással készülnek az ünnepi időszakra, addig van olyan üzlet, ami segítséggel.

Egy belfasti indiai étterem már most bejelentette, hogy karácsonykor akár 150 főt is vendégül lát egy vacsorára, olyanokat, akik megélhetési nehézségekkel küzdenek.

Az étterem tulajdonosa, Luthfur Ahmed a Belfast Live-nek elmondta, hogy az ünnepi időszakban mindig igyekeznek segíteni a rászorulókon, most karácsonyi vacsorával készülnek.

GAZDASÁG

Címkék:

christmas, costs, food, uk