A finn ágazatok a gödör mélyén, a cégek recessziót emlegetnek

A finn ágazatok a gödör mélyén, a cégek recessziót emlegetnek

Rendkívül keményen sújtja a finn gazdákat a műtrágya- és energiaköltségek drasztikus emelkedése. De a kereskedelem is nehéz hónapok elé néz, mert a statisztikák soha nem látott mélységben jegyzik a vásárlói kedvet.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 2. 15:22

Finnországban minden harmadik gazda arra számít, hogy év végéig legalább a duplájára emelkedik a rezsiköltsége, ez derül ki egy felmérésből amelyet 1500 gazda körében végeztek. Emiatt a finn mezőgazdasági szektor soha nem látott módon szenved, a növénytermesztés és az állattenyésztés már most is visszafogott, a következő időszakban pedig ez a tendencia folytatódik – legalábbis így vélekednek a gazdák.

Egyesek arról számoltak be, hogy villanyszámláik a tízszeresükre emelkedtek. Összességében a gazdaságok pénzügyi helyzete jelentősen romlott az idei év során, és a megkérdezettek többsége, 55 százaléka úgy véli, hogy a következő hat hónapban a helyzet valamelyest vagy jelentősen romlani fog.

A nehéz helyzet ellenére a gazdaságok 73 százaléka még kitart és valahogy sikerül kispórolniuk a fenntartási költségeket, 13 százalékuk azonban volt ilyen szerencsés és azok a gazdák egy vagy akár több számlával is el vannak maradva.

A legnagyobb gondot a műtrágyák és az energia magasabb árai jelentik. Október végén a megkérdezettek mindössze 30 százaléka tudta beszerezni a következő vegetációs időszakhoz szükséges összes műtrágyát. Egyötödük azt mondta, hogy egyáltalán nem vásárolt műtrágyát, 16 százalékuk pedig a szokásosnál kevesebbet.

Emellett minden ötödik gazdálkodó azt mondta, hogy jövőre 10-20 százalékkal kevesebb szántóföldet fog bevetni, szintén a válaszadók ötöde pedig azt tervezi, hogy csökkenti vagy teljesen felfüggeszti az állattenyésztést – 15 százalékuk egyébként már megtette ezt a kényszerű lépést. A gazdák már hetek óta próbálják felhívni a kormány figyelmét a katasztrófára és arra, hogy a mezőgazdasági ágazatban sürgősen szükség van célzott áram- és műtrágyatámogatásokra.

De nemcsak az agrár szektor szenved Finnországban, a kereskedelem is egyre sötétebb időszak elé nézhet. A finn fogyasztói bizalmi mutató továbbra is a legalacsonyabb szint közelében van az index 1995-ös bevezetése óta: szeptemberben -18,3 százalékon állt, októberben pedig -17,6 százalékon. A fogyasztók rekordalacsony arányban nyilatkoztak úgy, hogy a közeljövőben nagy értékű cikkeket vagy új lakást terveznek vásárolni.

A fő üzleti érdekképviselet, a Finn Iparszövetség (EK) közölte, hogy a vállalati vezetők körében végzett havi felmérése szerint a gazdaság már recesszióba került. Az üzleti tendenciákról készített felmérés szerint a finn vállalatok kilátásai válságos szintre romlottak.

“A finn gazdaság most recesszióban van. Hogy milyen hosszú és milyen súlyos lesz, az majd kiderül. A geopolitikai feszültségek és az európai háború fenntartja a bizonytalanság kivételesen magas szintjét”

mondja Sami Pakarinen, az EK igazgatója. A fogyasztói bizalom mélyrepülése egyébként a szolgáltatási ágazatot is komolyan sújtja, de az építőipar is nagy bajban van, hiszen a központi bankok az utóbbi időben többször is kamatemelést hajtottak végre, ami jelentősen lelassítja az ágazatot.

GAZDASÁG

Címkék:

finland, inflation, recession