A genderlobbi eredménye: folytatódik a Disney mélyrepülése

A genderlobbi eredménye: folytatódik a Disney mélyrepülése

Rég nem látott mélységekben a gazdasági teljesítmény, a világcég most elbocsátásokat, célzott létszámstopot és utazási korlátozást tervez az alkalmazottai számára.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 14. 15:59

Kemény napokon van túl a Walt Disney. A gigacég számára először az lehetett nagy pofon, hogy az amerikai félidős választásokon Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó elsöprő győzelmet aratott, majd következett az újabb arculcsapás, amikor drasztikus mértékben zuhanni kezdtek a Disney vállalati eredményei. A részvények soha nem látott mélységbe zuhantak.

A szórakoztatóipari óriáscég a hírek szerint most elbocsátásokat, célzott létszámstopot és utazási korlátozást tervez alkalmazottai számára.

Bob Chapek, a Disney vezérigazgatója a vállalat vezetőinek írt levelében – amelyet több hírügynökség is megkapott – azt mondta, hogy a megszorító intézkedések bevezetése egy nehéz, de szükséges lépés.

„Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy ez egy nehéz folyamat lesz sokak és a csapatuk számára. Nehéz és kényelmetlen döntéseket kell hoznunk”

írja a vezérigazgató. Az egyelőre nem világos, hogy a Disney hány dolgozót bocsát el, és a vállalat mely területeit érinti leginkább a megszorítás.

A Disney részvényeinek értéke akkor kezdett el drasztikusan zuhanni, amikor egyre agresszívebben kezdte ráerőszakolni az emberekre a genderlobbit, mindezt egy olyan államból, mint Florida. A Disney háborút hirdetett az állam egyik törvénymódosításával szemben, amely megtiltja, hogy a gyerekeknek szexualitásról vagy szexuális ideológiákról tanítsanak egészen harmadik osztályos korig.

Florida állam ugyanis úgy véli, hogy csakis a szülők joga eldönteni, hogy mikor és milyen módon találkoznak a gyermekeik ezekkel a témákkal. A Disney azonban nem így gondolja, a világvállalat szerint ugyanis minél korábban el kell kezdeni a gyerekek érzékenyítését.

A civakodás vége az lett, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó áprilisan úgy döntött, hogy megszünteti a Walt Disney World különleges önkormányzati státuszát az államban. Florida ezzel véget vetett annak az 1967-ben beiktatott törvénynek, amely lehetővé tette, hogy a kerület – amely a vállalat több mint 25 000 hektáron fekvő közép-floridai vidámparkjait foglalja magába – ugyanolyan hatáskörrel járjon el, mint egy megyei önkormányzat. A cég így jóval magasabb adót fizet azóta. A részvények akkor néhány héten belül 50 milliárd dollárt veszítettek az értékükből. Végül az emberek is egyre több helyen szólították fel az ismerőseiket arra, hogy bojkottálják a Disney különböző termékeit.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

disney, failure