A németek elsöprő többsége támogatja az atomenergiát

A németek elsöprő többsége támogatja az atomenergiát

Egy felmérés szerint a németek jóval több mint kétharmada nem szeretné, hogy áprilisban leállítsák a tartalékban meghagyott maradék atomerőműveket. A kormánypártok zöld tagjai azonban más állásponton vannak. A kereszténydemokraták szerint most az történik, hogy egy társadalmi kisebbség rákényszeríti az ideológiai irányvonalát a többségre.

GAZDASÁG 2023. FEBRUÁR 3. 06:02

A németek túlnyomó többsége támogatja az atomenergia további használatát annak ellenére, hogy az ország még működő atomerőműveit várhatóan áprilisban leállítják. A bonni Konrad Adenauer Alapítvány felmérése szerint ugyanis

a megkérdezettek összesen 71 százaléka támogatja az atomenergia megfelelő rendszerekkel történő előállítását és csupán alig több mint negyedük szerint Németországnak végleg szakítania kell az atomenergiával. Ők úgy vélik, hogy egyáltalán nincs szükség az atomerőművekre.

Az ukrajnai konfliktus és az ebből fakadó, Európát behálózó súlyos energiaválság nagyon komoly fejfájást okozott a német kormánynak, hiszen tavaly év végén kellett volna bezárnia az ország három megmaradt atomerőművét is. Erről még Angela Merkel korábbi kancellár kormánya döntött bő egy évtizeddel ezelőtt.

Csakhogy az európai öngyilkos szankciós politika okozta energiahiány arra kényszerítette a mostani, szociáldemokrata-liberális-zöld kormánykoalíciót, hogy három atomerőművet tartalékként üzemben tartson. Az ország ugyanis eddig nagymértékben függött az orosz energiaimporttól, a szankciós politika miatt azonban a kormány inkább maga mögött hagyta az orosz energiát, ami hatalmas hiányt okozott az országban, és az árak is az egekbe szöktek. Már a tartalékok üzembentartását is éles viták és szócsaták előzték meg a kormánykoalíción belül.

Míg a zöldpártiak erőszakosan kiállnak amellett, hogy az ország végleg szakítson az atomenergiával, addig a liberálisok azt mondják, hogy az energiaválság közepette muszáj megtartani a maradék erőműveket és meg kell hosszabbítani az üzemidejüket is. A legnagyobb kormánypárt tagjai, a szociáldemokraták a jelek szerint a zöldpártiak túszai lettek, mert az áprilisi határidőt is csak a klímaharcosok engedélyével hagyták jóvá, a hosszabbításról hallani sem akarnak.

Amíg Európában egyre több ország látja be, hogy érdemes beruházni az atomerőművekbe, addig Németország lemondani készül egy rendkívüli lehetőségről. Az atomenergia felhasználása ugyanis épp reneszánszát éli Európában.

Ennek ellenére Dr. Andre Baumann, a Neckarwestheim mellett lévő atomerőműnek otthont adó Baden-Württemberg tartomány környezet-, klíma- és energiaügyi államtitkára ragaszkodott ahhoz, hogy áprilisban bezár az erőmű. Nem meglepő módon Baumann a Zöldek párt tagja.

A fent említett közvélemény-kutatásra és a zöldpártiak erőszakosságára reagálva Michael Kruse, a liberálisok frakciójának energiapolitikai képviselője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a kormánynak hallgatnia kell a német emberek szavára és sürgősen irányt kell változtatnia az energiapolitika terén.

Nem hagyta szó nélkül a kormány őrültségét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) sem. Julia Klöckner, a CDU politikusa úgy véli, hogy az emberek szava most minden korábbinál erősebb, ráadásul a jelenlegi energiaválságra való tekintettel hanyagság a szén-dioxid-mentes atomenergia elhagyása és helyette több széntüzelésű erőmű üzemeltetése. A kereszténydemokraták szerint egyébként most az történik, hogy egy társadalmi kisebbség rákényszeríti az ideológiai irányvonalát a többségre.

GAZDASÁG

Címkék:

atomic energy, germany, poll