Az ukrán gabona veszélyeire figyelmeztet az osztrák jobboldal

Az ukrán gabona veszélyeire figyelmeztet az osztrák jobboldal

"Az Ukrajnából származó növényvédőszerrel szennyezett és génmódosított gabona veszélyezteti a fogyasztókat! Mikor védi meg végre a kormány a gazdákat?" – tette fel a kérdést az Osztrák Szabadságpárt.

GAZDASÁG POLITIKA 2023. OKTÓBER 28. 15:21

Nem csitulnak az indulat az európai uniós tagállamokban, ahol Brüsszel közbenjárásának köszönhetően az EU-s normáknak nem megfelelő, szennyezett olcsó ukrán gabona elárasztja a piacot, tönkretéve ezzel a gazdákat, akiknek rendkívül szigorú előírásokat kell követniük és betartaniuk, így versenyezni sem tudnak a silány minőségű ukrán áruval.

„Miért nem védi a kormány a fogyasztóinkat és a gazdáinkat? Hónapok óta figyelmeztetünk az Ukrajnából származó, növényvédőszerrel szennyezett és génmódosított gabonára. Más országok mutatják az utat, és már betiltották az importot, hogy megvédjék fogyasztóikat és mezőgazdaságukat. Ez az egészségről és a fogyasztók védelméről szól”

jelentette ki Peter Schmiedlechner, az Osztrák Szabadságpárt agrárügyekért felelős politikusa. A politikus azt is megjegyezte, hogy az importált gabona nemcsak növényvédő szerekkel, hanem gyakran gombákkal is szennyezett, ami az emberekre is veszélyes.

„Tétlenség minden szinten – Johannes Rauch egészségügyi miniszter egyrészt az emberek egészségéért, másrészt az élelmiszerek címkézéséért lenne felelős. Mikor ébrednek már fel végre?”

– tette fel a kérdést Schmiedlechner. Az Osztrák Szabadságpárt szerint csak az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalom és az átfogó, következetes eredetmegjelölés védi a fogyasztókat. Ez az egyetlen módja annak, hogy valaki megvédje az embereket a növényvédőszerekkel szennyezett gabonától, és az egyetlen módja annak, hogy a fogyasztók tudják, honnan származik az élelmiszerük – vélekedik a jobboldali párt.

Ismert, Ukrajna korábban összetűzésbe került többek között Magyarországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával is, mert az Európai Bizottság által nemrég feloldott gabonabehozatali tilalmat saját hatáskörben meghosszabbították a tagállamok.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

austria, grain, ukraine