Az utolsó szöget verné az osztrák mezőgazdaság koporsójába az EU?

Az utolsó szöget verné az osztrák mezőgazdaság koporsójába az EU?

Ismét középpontba került a Mercosur-megállapodás körüli vita Ausztriában, amely az osztrák gazdák szerint teljesen ellehetetlenítené a megélhetésüket.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 19. 14:21

Az úgynevezett EU-Mercosur kereskedelmi megállapodásról van szó, amelyről már évek óta zajlanak a tárgyalások. Ez egy olyan megállapodás, amelyet az Európai Unió a Mercosur-államokkal (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) kötött. Míg az EU elsősorban gépjárműveket, alkatrészeket, vegyi és gyógyszeripari termékeket szállít a térségbe, addig onnan főleg mezőgazdasági termékek érkeznek az EU-ba.

Az egyezmény célja hivatalosan a kétoldalú kereskedelem és a beruházások növelése, valamint a vámok és a nem vámjellegű kereskedelmi akadályok csökkentése, különösen a kis- és középvállalkozások számára. Az Európai Bizottság szerint a megállapodás mind az EU, mind a Mercosur-államok számára előnyös, mivel mindkét fél számára lehetőséget teremt a növekedésre, a munkahelyteremtésre és a fenntartható fejlődésre. A környezetvédők azonban nem így látják, hiszen

szerintük az EU a megállapodás révén nemhogy nem védi a környezetet, hanem újabb szöget ver annak koporsójába azáltal, hogy a megállapodás további motivációt ad a termőterületek növelésének, így az esőerdők irtásának Dél-Amerikában.

Az osztrák gazdák is teljesen másképp látják a megállapodás következményeit az Európai Bizottsághoz képest. Ők attól félnek, hogy a dél-amerikai olcsó áru elárasztja az uniós piacot, és nem tudják majd tartani a versenyt.

A megállapodás révén a Mercosur-államok az EU-ból származó importjuk 91 százaléka tekintetében, míg az EU-ba a Mercosur-országokból származó import termékek 92 százaléka esetében szűnnek majd meg a vámok. Jelenleg például a mézre a Mercosur-országokból 17,4 százalékos vám vonatkozik, míg a marhahús termékekre 40-45 százalék közötti. Utóbbi esetében például az EU évi 99 000 tonna marhahús- kvóta előtt nyitja meg piacait 7,5 százalékos kedvezményes vámtétel mellett.

A gazdák szerint felháborító, hogy míg nekik a szigorú uniós előírásokat kell követniük, ezáltal pedig a minőséget is tartaniuk kell, addig a dél-amerikai árukra nem vonatkoznak ezek a szigorú szabályok, így az ottani mezőgazdasági résztvevők megtehetik hogy sokkal gyengébb minőségű árut küldenek az EU-ba, jóval olcsóbban, mint az európai gazdák.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt szerint a megállapodás az utolsó szög lehet a mezőgazdaság koporsójában, amelyet az Európai Unió ütne be.

„Mi viszont meg akarjuk őrizni Ausztria mezőgazdaságát, amelyre többek között a vidéki területek és az idegenforgalom fennmaradásához is égető szükség van”

jelentette ki Peter Schmiedlechner, az FPÖ mezőgazdasági szóvivője, aki szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormánypárt ugyanolyan felelős ebben a kérdésben, mint az Európai Bizottság, mert a kormány semmit nem tett eddig azért, hogy megvédje az osztrák gazdák érdekeit.

GAZDASÁG

Címkék:

austria, eu, fpö, mercosur