Előkelő helyen a V4-ek a legdinamikusabban fejlődő cégek listáján

Előkelő helyen a V4-ek a legdinamikusabban fejlődő cégek listáján

A technológiai cégek uralják Európa leggyorsabban fejlődő vállalatainak toplistáját, amelyet idén negyedik alkalommal jelentetett meg a Financial Times. Az információs- és mobiltechnológiával, illetve e-kereskedelemmel foglalkozó cégek teszik ki az 1000-es lista több mint negyedét. A divatmárkák közül egy francia és egy magyar vállalkozás szerepelt a legjobban a 2018-as növekedési ráták alapján.

DIVAT GAZDASÁG NAGYVILÁG 2020. MÁRCIUS 4. 16:16

Legalább 38,4 százalékos éves növekedési rátára volt szükség ahhoz, hogy egy vállalkozás felkerüljön a Financial Times üzleti napilap és a német Statista kutatóvállalat 2020-as listájára, amely Európa legdinamikusabban fejlődő ezer vállalkozását rangsorolja. A 2019-es rangsorba már 37,7 százalékos éves növekedéssel be lehetett kerülni, írta honlapján a Financial Times.

A rangsort továbbra is a technológiai, azon belül is elsősorban a bankinformatikai és az e-kereskedelmi szektor erősödése jellemzi: az ezer vállalatból 259 ezeken a területeken aktív. A lista élén a pénzügyi rendszereket fejlesztő, brit OakNorth Bank végzett a 2018-ban realizált 621,5 százalékos éves növekedéssel, megelőzve a mobilapp-alapú ételrendeléssel foglalkozó finn Woltot (439,9 százalék), valamint az Észtországban bejegyzett Bolt taxivállalatot (407,4 százalék). A legtöbb vállalkozás a székhelye Németországban van, majd Olaszország, az Egyesült Királyság és Franciaország következik. Ezekben az országokban működik az összes rangsorolt cég mintegy 70 százaléka.

Jól szerepeltek a Financial Times legdinamikusabb vállalkozásokat összesítő listáján a V4-országok: a 2018-as éves növekedés alapján Lengyelországból hét, Csehországból öt, Magyarországról négy vállalkozás fért be a legjobb 250 vállalkozás közé. A legjobb lengyel vállalat (Domator24.com) a 29. helyen, a legjobb magyar (FirstPhone) a 123., míg a legjobb cseh vállalkozás (Applifting) a lista 139. helyén található.

Figyelemre méltó a 2006-ban Budapesten indult, de mára forgalmának 96 százalékát a nemzetközi piacon bonyolító divatcég, a Nanushka jó szereplése, amely 2018-ban 72,7 százalékkal növelni tudta árbevételét az egy évvel korábbihoz képest. A divatcégek között a magyar vállalkozás a második helyen végzett a francia Le Slip mögött, míg összesítésben az előkelő 406. helyen szerepel a Financial Times aktuális listáján. A cég elnöke, Baldaszti Péter szerint a 2019-es árbevétel alapján a Nanushka jövőre az első száz leggyorsabban növekvő európai vállalat közé is bekerülhet.

DIVAT GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

business, digital companies, economy, european firms, financial times, green technology, growth, it, most dynamic enterprises, nanushka, new technology, v4 countries