Elszálló költségek és madárinfluenza – nehéz helyzetben a tojástermelők

Elszálló költségek és madárinfluenza – nehéz helyzetben a tojástermelők

Nagyon megugrott a tojás ára a briteknél, ráadásul hiány is van belőle. Ennek a fő oka az, hogy amellett, hogy a termelőknek megnövekedtek a költségeik, pusztító madárinfluenza-járvány is tizedeli az állományt. Több üzletláncban ezért korlátozzák a megvásárolható mennyiséget.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 29. 06:15

Az áremelkedés mellett az Egyesült Királyság soha nem látott madárinfluenza-járvánnyal néz szembe, ami tizedeli az állatállományt.

Ez súlyosbítja a már meglévő tojás-hiányt, amit a megnövekedett termelési költségek idéztek elő. Az ukrajnai háború, az infláció és az elszálló energiaárak miatt a csirketakarmány és a csomagolási költségek is megugrottak. A gazdák egy része emiatt visszafogta a termelését, míg mások úgy döntöttek, hogy elhagyják az ágazatot.

A tojástermelés visszaesése miatt kialakult szűkös kínálat azt eredményezte, megugrott a tojás ára a boltokban, terméktől és forgalmazótól függően 10-20 százalékkal emelkedtek az árak néhány hét alatt, az év eleje óta pedig csaknem ötven százalékos áremelkedés volt tapasztalható.

Azért, hogy ne fogyjanak ki a készletek, a héten a Tesco, az M&S és a Morrisons áruházak is úgy döntöttek, hogy korlátozást vezetnek be arra vonatkozóan, hogy egy vevő mennyi tojást vásárolhat. A Wetherspoons vállalat pedig, amely több szállodát és bárt is üzemeltet, úgy döntött, hogy tojás helyett hasábburgonyát, kolbászt és hagymakarikát szolgál fel reggelijéhez, írja a Daily Mail.

Az brit gazdaközösség szervezete, a National Farmers’ Union (NFU) „sürgős vizsgálatot” kért a tojásellátási lánc megszakadásának kivizsgálására. Az NFU szerint a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériumnak meg kell vizsgálnia, hogy a 2020-as mezőgazdasági törvény alapján szükséges-e lépéseket tennie.

A hét elején a kormány azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet, de hangsúlyozták, hogy az Egyesült Királyság élelmiszer-ellátási lánca „rugalmas”, és hogy összességében nem várható „jelentős hatás”.

Közben az egyes áruházláncok különböző mértékű támogatást jelentettek be a tojástermelők számára.

A Waitrose szupermarket-lánc például 2,6 millió font értékű támogatási csomaggal segíti a termelőket.

„A gazdáink nélkül nem tudunk üzletként működni” – mondta James Bailey, a Waitrose ügyvezető igazgatója. Hozzátette, „régóta ápolunk hosszú távú kapcsolatokat beszállítóinkkal, és a gazdáink tisztességes megfizetése, valamint az, hogy vásárlóinknak szabad tartásból származó brit tojást kínálunk, olyan kötelezettségvállalások, amelyeket egyszerűen nem fogunk feláldozni, még akkor sem, ha a helyzet nehezebbé válik.”

A Tesco szintén több millió fontos támogatási csomagot jelentett be brit tojásbeszállítói és -termelői számára. Mint elmondták, a március óta nyújtott 13,6 millió fontos támogatás mellett 2023 márciusáig további 13,9 millió fontos kiegészítő támogatást nyújt számukra, és a héten vásárlónként három doboz tojás vásárlási limitet is bevezetettek.

GAZDASÁG

Címkék:

agriculture, egg, energy prices, uk