Kiderült, melyik EU-s tagállamban drágult leginkább az üzemanyag

Kiderült, melyik EU-s tagállamban drágult leginkább az üzemanyag

Brüsszeli kimutatások szerint az EU két tagllamában csökkentek az üzemanyagárak a háború kezdete óta, a többiben jelentősen emelkedtek.

GAZDASÁG 2022. MÁJUS 8. 08:53

Sehol nem emelkedett annyira a gázolaj literenkénti ára az EU-ban az orosz-ukrán háború kezdete óta, mint Németországban. Az erre vonatkozó adatokat az Európai Bizottság adta ki a Bundestag Baloldali Pártjának kezdeményezésére.

A Funke Mediagroup által közzétett EU-s adatok szerint a háború kezdetét megelőző napoktól számítva április 25-ig a gázolaj literenkénti ára Németországban 38 eurocenttel emelkedett: 1,66 euróról 2,04 euróra literenként. Svédországban és Lettországban hasonló drágulást regisztráltak; Franciaországban ugyanakkor 17 cent volt az emelkedés, Olaszországban 5 cent.

Az év eleje óta eltelt időszakot figyelembe véve a gázolaj literenkénti ára Németországban (április 25-ig bezárólag) összesen 47 eurocenttel emelkedett. A 95-ös benzin literjéért a háború kezdete óta 23 eurocenttel többet kell fizetniük a németeknek, Ausztriában ugyanebben az időszakban 24 centtel drágult a benzin.

Magyarországon viszont a háború kezdete óta 6 centtel csökkent az üzemanyag ára – írja az EB számai alapján a Funke Mediagroup.