Magasan tarthatja az inflációt a klímaválság

Az éghajlat elsősorban az élelmiszerpiacra van óriási hatással. Például az olívaolaj, a burgonya és a kávé árának emelkedése az időjárásbeli változások miatt következik be. A szélsőséges időjárási események, amelyek egyre gyakoribbá válnak, komoly hatással vannak a betakarításokra és az ellátási láncokra. Mindez azt vetíti előre, hogy az élelmiszerárak az elkövetkező években akár tovább is növelhetik az inflációt a világ egyes régióiban.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 27. 06:17

Az éghajlatváltozás miatt emelkedő élelmiszerárak, valamint az energetikai átállás költségei az elkövetkező években tovább fogják gerjeszteni az inflációt, legalábbis erre figyelmeztet Nicolai Tangen, a norvég olajalapot kezelő Norges Bank Investment Management vezérigazgatója. A világgazdaságban már most is tapasztalható az éghajlat okozta infláció – mondta Tangen a Financial Times című lapnak.

Az éghajlat elsősorban az élelmiszerpiacra van óriási hatással. Például az olívaolaj, a burgonya és a kávé, valamint a gyümölcsök árának emelkedése az időjárásbeli változások miatt következik be. A szélsőséges időjárási események, amelyek egyre gyakoribbá válnak, komoly hatással vannak a betakarításokra és az ellátási láncokra. Mindez azt vetíti előre, hogy az élelmiszerárak az elkövetkező években akár tovább is növelhetik az inflációt.

Az időjárási tényezőkön túl az energetikai átállás költségei, valamint a globalizáció visszafordításának költségei is felmerülnek, újabban pedig az úgynevezett „kapzsi infláció” is egyre gyorsabban terjed a világon.

A vállalatok ugyanis nemcsak a saját megnövekedett költségeiket hárítják át a fogyasztókra, hanem azzal a lehetőséggel is egyre gyakrabban élnek, hogy azoknál jóval magasabb szintre emelik az árakat. A fogyasztók így lényegében kétszeres emelés miatt kénytelenek sokkal többet fizetni.

A befektetők számára is rendkívül beszűkülnek a lehetőségek, hiszen az árak és a kamatlábak magasak maradnak, ezért a várható hozamok is tartósan jóval az elvártnál alacsonyabbak. Ilyen körülmények között sokkal kevesebben döntenek a befektetés mellett.

A PwC tanácsadó cég által idén januárban több mint 4400 globális vállalat vezérigazgatója körében végzett felmérés egyébként azt mutatja, hogy a problémát felismerték – igaz, érdemi megoldást egyelőre sehol sem találtak. A felmérés szerint a felsővezetők többsége mindenesetre igyekszik arra készülni, hogy a következő évben az éghajlatváltozás hatással lesz a költségprofilra. Mintegy 50 százalékuk „mérsékelt”, „nagy”, vagy akár „nagyon nagy” hatásokra számít.

A különböző vagyonalapok már évek óta figyelmeztetnek erre a jelenségre, illetve a klímaváltozás inflációra gyakorolt hatásaira, és egyes független szakemberek is többször felhívták a figyelmet a közelgő veszélyre. Charles Goodhart brit közgazdász már 2021 februárjában tartósan magasabb inflációra hívta figyelmeztetett a könyvében, az okok között említette például a csökkenő globalizációt és a népesség elöregedését, valamint az éghajlatváltozás elleni költséges küzdelmet.

GAZDASÁG

Címkék:

climate change, inflation