Orbán Viktor: Magyarország és Szerbia kisegítik egymást a bajban

Orbán Viktor: Magyarország és Szerbia kisegítik egymást a bajban

Szombaton megnyitotta kapuit a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár. Az idei rendezvény partnerországa Magyarország. Az eseményt Orbán Viktor magyar kormányfő és Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök együtt indította el. Orbán beszédében kiemelte: nehéz tél előtt állunk, de Magyarország és Szerbia számíthat egymásra.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 21. 13:08

Kisegítik egymást a bajban

Vágtató inflációval, növekvő éhínséggel és háborúval kell szembenézni mindenkinek. Ezzel kezdte beszédét Újvidéken Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke Aleksandar Vučićal közösen nyitotta meg a nemzetközi vásárt. Orbán szerint ugyanakkor ebben a nehéz helyzetben Budapest számíthat Belgrád támogatására. Elmondta: abban állapodtak meg a szerb államfővel, hogy ha gond lesz egyik, vagy másik ország ellátásában, akkor a másik kisegíti a bajbajutottat.

kép: Facebook

 

Nehéz tél jön

Komoly nehézségekkel kell szembenézni a következő télen mindenkinek. Orbán Viktor szavai szerint Szerbia felkészült erre, de Magyarország is jó úton halad. Mint fogalmazott: Szerbiának azért nehéz, mert az Európai Unión kívül van, Magyarországnak pedig azért, mert az EU tagja. Több közös projektet valósít meg a két ország. Ezek között a legjelentősebb a Belgrád és Budapest közötti vasútfelújítás. A magyar kormányfő szerint itt jól haladnak a munkálatok. Aláhúzta: habár korábban sokan kritizálták ezt a befektetést, most az ukrajnai háború miatt felértékelődik annak a szerepe, hogy Görögországon keresztül ezen az útvonalon érkezzen az áru Európa belsejébe. Ukrajnán keresztül ugyanis a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen a szállítás – jegyezte meg Orbán.

kép: Facebook

 

2020-ban és 21-ben a koronavírus járvány miatt az orvosok és az ápolók voltak a világ hősei. A következő időszakban pedig a mezőgazdászoknak jut ez a szerep – mondta a magyar kormányfő. A gazdáknak kell ugyanis biztosítani, hogy ne legyenek ellátási gondok az élelmiszeriparban. Mint Orbán fogalmazott: föld nem maradhat bevetetlenül, gyümölcsös nem lehet ápolatlan. Mivel az ukrajnai háború miatt a világ jelentős részén élelmiszerhiány alakulhat ki, ezért felerősödhet a migráció. A bevándorlók most már nem a jobb élet reményében, hanem a túlélés miatt érkeznek majd távolabb vidékekről felénk. Szerbia és Magyarország erős mezőgazdasági országok, így egyiket sem érhetik ellátási gondok – fűzte hozzá.

kép: Facebook

 

Magyarország, hogy a saját gazdaságát ne veszélyeztesse ezért nem fogad el semmilyen brüsszeli döntést, amely emelné az árakat, vagy veszélyeztetné a magyarok életét – jelentette ki a magyar miniszterelnök utalva az Oroszország elleni esetleges további szankciókra.

Magyarország mindig Szerbia pártján áll

Orbán Viktor után Aleksandar Vučić is beszélt Újvidéken, a mezőgazdasági vásár megnyitóján. A szerb elnök köszönetet mondott a magyar kormányfőnek azért az őszinte barátságért, amely Szerbia és Magyarország között van. Az államfő rámutatott, hogy a baráti kapcsolatok a gazdasági mutatókon is látszanak. Ennek példája, hogy hét évvel ezelőtt Magyarország csak a hetedik volt az unión belül, ami a Szerbiával való árucsereforgalom nagyságát illeti, mára viszont már a második az EU-s országok közül.

Vučić kiemelte: Magyarország Brüsszelben is mindig kiáll a szerb érdekek mellett, ezért Belgrád hálával tartozik Budapest irányába. A mostani helyzetre térve hozzátette: Szerbiában az emberek szinte semmit nem éreznek abból, hogy Európa keleti felén háború zajlik. Az országban semmiből sincs hiány. A télre készül mindkét ország, ezért különösen fontos, hogy Orbán Viktor a segítségét ajánlotta fel abban, hogy Szerbia energiatartalékokat halmozzon fel – közölte a szerb elnök.

21 ország 1100 kiállítója mutatkozik be Újvidéken

A koronavírus okozta kényszerszünet után szombaton nyitotta meg kapuit a régió legnagyobb mezőgazdasági vására. Az érdeklődők 21 ország kínálatát nézhetik meg, idén újra testközelből. Az elmúlt években a járványhelyzet miatt csak virtuális keretek között voltak megtekinthetők az agrárium újdonságai és szépségei. A vírushelyzet elmúltával most viszont visszatért minden a rendes kerékvágásba, így ez a vásár is.

kép: Pixabay

 

A látogatók a kiállított ételek és italok mellett, a biztosítótársaságok kínálatával is megismerkedhetnek, illetve vállalkozói kerekasztalokon vehetnek részt, valamint szakmai tanácskozáson is eszmét cserélhetnek. A vásár partnerországa Magyarország, újoncként pedig Marokkó is bemutatkozik.

kép: Facebook

 

A kisebb és olcsóbb termékek mellett igazán drága gépeket is lehet vásárolni a szerbiai kiállításon. A korábbi bejelentések szerint a legdrágább mezőgazdasági eszköz egy aratógép lesz az újvidéki vásáron. A kombájnért 450 ezer eurót kérnek.

Magyar borok és pálinkák Újvidéken

Magyarország a 89. Újvidéki Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár díszvendége, partnerországa. Utoljára 12 évvel ezelőtt fordult elő hasonló. Az, hogy most ismét ez a megtiszteltetés érte az országot, ez is a jó kétoldali kapcsolatokat jelzi – szögezte le a Pannon Televíziónak adott interjújában Pintér Attila. Magyarország belgrádi nagykövete elmondta: Magyarország egy nagyon színvonalas programmal készül. Nem csak a vásárra magára koncentrálnak, hanem különböző kulturális és turisztikai rendezvényeket, valamint látványkonyhát is szerveznek a következő egy hétben.

kép: Pannon RTV

A nagykövet hangsúlyozta: a mezőgazdaságnak nem lesz olyan területe, amely magyar részről nem kerülne bemutatásra, az agrárszektor minden részét lefedik a kiállító, megjelenő magyar cégek.

53 magyar vállalat állít ki

Pintér Attila szerint a vásárnak nem lesz olyan szeglete, ahol nem lehet majd magyar cégekre bukkanni. A diplomata kiemelte, hogy már eddig is jó volt a kapcsolat a magyar és a szerb mezőgazdasági vállalatok között. Az elmúlt években a kétoldalú agrárkereskedelmi forgalom 100 millió euró körül mozgott, de sok egyéb területen is együttműködik Belgrád és Budapest.

Tavaly írtak alá egy olyan megállapodást, melynek az volt a célja, hogy a két ország minél jobban együttműködjön azokon a területeken, ahol komoly problémákkal néznek szembe. Ilyen például a gazdatársadalom elöregedése. Ugyanilyen együttműködési lehetőséget biztosít az is, hogy mindkét ország elkötelezte magát a GMO-mentes élelmiszerek mellett.

A belgrádi nagykövet emlékeztetett arra is, hogy a koronavírus okozta válság és a most zajló ukrajnai háború is komoly kihívások elé állítja Magyarországot és Szerbiát is a mezőgazdaság területén. Az együttműködés további fejlesztése érdekébe magyar szakmai napot is tartanak a vásár részeként. Erre a találkozóra hétfőn kerül sor, a téma pedig az agrárdigitalizáció lesz.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

agrar, Hungary, novi sad, orban