Megállapodás: Magyarországon tárolhatják a szerbek a földgázukat

Megállapodás: Magyarországon tárolhatják a szerbek a földgázukat

Szerbia októberig 500 millió köbméter földgázt raktározhat Magyarországon. Az orosz gázt két különböző helyen tárolhatják. A balkáni ország kibiztosítja magát télire.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 10. 16:33

Magyarország támogatja Szerbia EU integrációját

Szerbia és Magyarország egymás stratégiai szövetségesei és a két ország barátsága is történelmi magasságokban van. Erről írt Facebook oldalán a magyar külgazdasági külügyminiszter, amint Belgrádba ért. Szijjártó Pétert a szerb fővárosban Aleksandar Vučić fogadta először.

kép: Facebook

A szerb elnökkel a két ország kétoldali kapcsolatairól, a régiós helyzetről, az energetikai együttműködés lehetőségeiről, valamint a stratégiai partnerség által kínált további esélyekről egyeztettek.

kép: Facebook

Vučić a tárgyaláson kiemelte, hogy a két ország közti együttműködés elmélyítésére lenne szükség, főként az energetika és az infrastrukturális projektek terén, utóbbiak tekintetében konkrét lépéseket sürgetett, hogy ezek a beruházások minél előbb megvalósuljanak.

“Különös tekintettel vizsgáltuk meg a gázszállítási lehetőségeinket, s megállapítottuk, hogy a rendületlen tranzit a két ország között is azt bizonyítja, hogy felelősségteljes, ám mégis baráti a viszony Magyarország és Szerbia között” – hangsúlyozta a szerb államfő.

Aleksandar Vučić aláhúzta: Szerbiának tartós és feltett szándéka, hogy továbberősítse kapcsolatait Budapesttel, megjegyezte azonban, hogy azok már így is történelmi magasságokban vannak Orbán Viktor miniszterelnöknek és a magyar kormány nyitottságának köszönhetően. A szerb köztársasági elnök a találkozón köszönetét fejezte ki Szijjártó Péternek, amiért Magyarország következetesen kiáll a balkáni ország eurointegrációért

Szijjártó Péter: minden eddiginél szélesebb körű energetikai megállapodás született Szerbiával

Minden eddiginél jelentősebb és széleskörűbb energetikai megállapodást írt alá Magyarország és Szerbia, amely biztonságot ad mindkét ország energiaellátása szempontjából – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: „az egész világon elképesztő bizonytalanság uralkodik”, átalakul a világgazdaság, a háború és a szankciók „alapvető igazságokat rengetnek meg”. A tárcavezető szerint senki nem gondolt arra pár éve, hogy energiabeszerzésről folytatott tárgyalások során nem az ár lesz a fő kérdés, hanem az, hogy egyáltalán lehet-e vásárolni elég energiahordozót. Hozzátette: azt sem gondolta volna senki, hogy az energiaellátás biztonsága ilyen kritikus és életbevágó jelentőségű kérdés lesz.

kép: Facebook

 

Szerbia a két aláírt szerződéssel arra kötött szövetséget, hogy „minden körülmények között garantáljuk országaink számára a biztonságos és kiszámítható energiaellátást”. Az egyik szerződés értelmében arról állapodtak meg, hogy Szerbia Magyarországon keresztül szerez be és Magyarországon tárol 500 millió köbméternyi földgázt a most következő téli szezonban. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a földgáz terén történő együttműködés eddig is kiváló volt Szerbia és Magyarország között, hiszen a Magyarországra érkező földgázszállítás egy jelentős része délről, Szerbián keresztül érkezik, az idén például több mint 1,7 milliárd köbméter. Az új megállapodás most biztosítja Szerbia hiánytalan földgázellátását a következő téli szezonban, egyúttal pedig „megerősíti Magyarország szerepét a regionális energiaellátás biztonsága terén” – húzta alá Szijjártó Péter. A szerződés értelmében július elsejétől elkezdik magyarországi tározókban tárolni a Szerbia által megvásárolt földgázt, október elsejétől pedig napi 3-6 millió köbmétereres adagokban juttatják el Szerbiába.

 

Együttműködés a villamosenergia-piacon is

A másik aláírt szerződés tartalmazza a két ország villamosenergia-piacainak összekapcsolását. „Ezzel Magyarország csatlakozik ahhoz a szerb-szlovén kezdeményezéshez, amelynek nyomán egy közös regionális energiatőzsde jön létre” – magyarázta Szijjártó Péter. Ezzel nő a piac mérete, ami pedig általában árcsökkentést is jelent, és „ez a mostani rendkívül bizonytalan helyzetben elképesztő fontosságú mindannyiunk számára”. Emellett a két ország közötti villamosenergia-szállítás is gyorsabb és könnyebb lesz. A szerződés tartalmazza továbbá, hogy megnövelik a nemzeti rendszereket összekötő villamos áram-vezeték kapacitását – közölte a tárcavezető. Magyarázata szerint jelenleg éves szinten maximum ezer megawatt szállítási kapacitás volt a két ország között, ezt 500 megawattal megnövelik, az új vezeték pedig Sándorfalva és Szabadka között épül ki 2028 tavaszáig.

„Ezáltal a megépülő paksi atomerőmű, és a folyamatban lévő szerbiai beruházások nyomán megemelkedő villamos áram- kapacitásainkat is fel tudjuk használni egymás érdekében”. Szijjártó Péter közölte továbbá, hogy közös fejlesztéseket hajtanak végre a megújuló energiaforrások felhasználása terén, valamint a szerződés értelmében a szerbiai erőműfejlesztések során nagy mértékben magyar technológiákat fognak használni. Szijjártó Péter leszögezte, hogy az energetikai megállapodás hatalmas előrelépés, „új dimenziót nyit, és a regionális energiaellátás terén megerősíti Magyarország és Szerbia stratégiai szövetségét, biztonságot ad az energiaellátásban, és segít abban, hogy a rezsicsökkentés eredményeit is megvédjük”.

Nyugodtabb lehet a szerbek tele

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter az aláírásokat követő sajtótájékoztatón kiemelte: a mostani szerződések garantálják Szerbia számára, hogy nyugodtan várhassa az ország az előttünk álló telet, lesz elegendő gáz. A most aláírt megállapodások szerint a fontos energiahordozók tekintetében szoros együttműködés lesz a két ország között. A szerb tárcavezető ezek közé sorolta a gázt, a villamos energiát és nyers kőolajat is. Mali szerint a mostani nehéz, s kihívásokkal teli időszakban így sikerült biztosítani a lakosság és a gazdaság ellátását. Egyben az aláírt dokumentumoknak köszönhetően sikerül csökkenteni az ukrajnai háborúnak a két államra kifejtett hatását.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

gas, péter szijjártó, sinisa mali