Rendesen felforgatták a balkáni ország gazdaságát az oroszok

Rendesen felforgatták a balkáni ország gazdaságát az oroszok

200 000 új lakost adott Szerbiának az orosz-ukrán háború. Nagyjából ennyi orosz állampolgár ment a balkáni országba február óta, habár egy részük azóta már nincs ott. Ez a mozgás hatással volt a szerb gazdaságra, és az ingatlanpiacra is. Elszálltak a bérleti díjak, de új vállalkozásokat is létrehoztak.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 22. 09:32

Közös kultúra és hagyomány

Tavaly február óta jelentősen megnőtt a Szerbiába tartó orosz állampolgárok száma. Azon oroszok, akik el akarták hagyni szülőföldjüket, a balkáni országban könnyen feltalálhatták magukat. A hasonló nyelv, a vallás és a kultúra összeköti a két népet. Becslések szerint mintegy kétszázezren mentek az uniós tagjelölt országba Oroszországból. Annak ellenére, hogy egy részük már el is hagyta új otthonát, jelentős változásokat vittek Szerbia gazdaságába.

Mint arról a V4NA már korábban is beszámolt, az ingatlanpiacot kiemelten érintette az oroszok Szerbiába települése. Megnőtt a lakások és a szállások iránti kereslet. Ennek hatására pedig elszálltak a bérleti díjak és az árak. Az emelkedés leginkább a fővárosban volt érzékelhető, de más nagyobb városokban is nőttek a havi költségek. Belgrád központi részében például meg is duplázódtak az árak, ez pedig láncreakciót indított be máshol is. A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint Belgrád külvárosaiban 30 százalékkal nőttek a bérleti díjak a tavalyi év azonos hónapjához képest.

Srdan Teofilovic, a CBS International ügynökség munkatársa az Euronewsnak elmondta: különösen sikeres évet zártak az üzlethelyiségek és az irodaépületek kiadása tekintetében is, ahol szintén kétszeresére nőtt a kereslet az előző év azonos időszakához képest, sőt, pozitív változások figyelhetők meg a kínálati oldalon is, azaz egyre több ilyen típusú ingatlan épül a szerb fővárosban.

Elemzők szerint a piacot leginkább az IT, valamint a vállalatoknak és a magánszemélyeknek üzleti szolgáltatásokat nyújtó szektor mozgatja világszerte, ebben pedig Belgrád fontos központtá vált.

Nő az ingatlanosok száma is

Az ukrán-orosz háború kitörése után Szerbiába többnyire fiatalok érkeztek, gyakran gyermekes családok. Ennek következtében igazi kapkodás alakult ki a fővárosi lakások bérbevételéért.

Sőt, az oroszok miatt egyre több szerb fogott bele az ingatlanközvetítésbe is. A hivatalos adatok alapján csak tavaly 142 ügynökséget hoztak létre erre a célra. A fővárosban 773 ügynökség működik, 12 hónap alatt több mint 10 százalékkal nőtt a számuk. Szerbiában összesen 1350 ingatlanügynökség van bejegyezve.

Az illetékesek elmondták, nem tudnak visszaemlékezni a mostanihoz hasonló keresletre, amely ekkora áremelkedést idézett volna elő, és a számok is ezt mutatják. A kiadó lakások bérleti díja 2022 elején a főváros központi községeiben szinte duplájára nőtt. Azon ingatlanok, amelyeket tavaly még 300 euróért adták ki havonta, most 600-ba kerülnek, amelyek pedig 500 euróba kerültek minden hónapban, azok most 1 000 euróért vehetők igénybe, sőt még ennél is többért. Általában kisebb, 40 és 70 négyzetméter közötti lakásokat keresnek az érdeklődők.

Nem csak Belgrád a célpont. Azok, akiknek nincs annyi pénzük, hogy a fővárosban béreljenek ingatlant vagy nem akarnak a nagyvárosban élni, inkább Újvidékre vagy Szabadkára költöznek.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

economy, russian, serb, serbia