Rengeteg pénzt mosnak tisztára Németországban

Rengeteg pénzt mosnak tisztára Németországban

Egy tanulmány szerint évente mintegy százmilliárd eurónyi pénzt mosnak tisztára Németországban, ennek ráadásul kevesebb mint egy százalékát tudják követni a nyomozók.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 27. 08:00

Németországot gyakran említik a „pénzmosás paradicsomának”, egy nemzetközi szakértői csoport pedig most igazolta, hogy a nyugat-európai nagyhatalomnak van mit javítania a pénzügyi bűnözés elleni küzdelemben. A kutatás eredménye szerint Németországban mintegy százmilliárd eurót mosnak tisztára évről évre.

Ráadásul ennek a százmilliárdnak kevesebb mint egy százalékát tudják követni a nyomozók. A pénz olyan illegális forrásokból származik, mint a kábítószer-, fegyver- és emberkereskedelem, vagyis szinte teljes egészében a szervezett bűnözés elterjedése miatt alakulhatott ki a jelenlegi helyzet Németországban.

A jelentést a párizsi székhelyű Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) készítette, a szakértői bizottság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) része. A szakemberek szerint a probléma nagyságának tudatosítása láthatóan megvan Németországban, de a végrehajtás hiányzik. Úgy vélik, hogy sokat kellene javítani a szövetségi kormány és a tartományok kormányai közötti együttműködésen.

A jelentés szerint Németország gazdasági jelentősége és nemzetközi hálózata vonzóvá teszi az országot többek között azok számára, akik az illegális forrásokból származó pénzeket szeretnék tisztára mosni – például kétes ingatlanügyletek vagy szerencsejáték-ajánlatok segítségével.

A munkacsoport éppen ezen a területen, vagyis a „nem pénzügyi szektor” ellenőrzésében látja a legnagyobb problémákat. Ennek oka pedig az, hogy állami szinten több száz hatóság felelős az ágazat felügyeletéért. Ennek fényében a tartományok koordinációja ebben a kérdésben továbbra is kihívást jelent – olvasható a jelentésben.

A szövetségi kormány – hallgatva a jelentés készítőire – lépéseket tett az ügyben. Christian Lindner liberális szövetségi pénzügyminiszter a héten már javaslatokat tett a pénzmosás elleni hatékonyabb küzdelemre. Lindner szerint a cél az, hogy „végre a nagy halak is a hálóba kerüljenek”. A pénzügyminiszter koncepciójának lényege egy új Szövetségi Pénzügyi Bűnügyi Rendőrség felállítása, amely a pénzmosás elleni küzdelemben széles körű nyomozati jogkörrel rendelkezne.

A tartományokban azonban kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy egy új hatósággal mérvadó előrelépést sikerülhet elérni. Albert Füracker keresztényszociális bajor pénzügyminisztert szerint a szövetségi kormánynak már most is vannak olyan hatóságai, amelyek foglalkozhatnak a kérdéssel. „A megoldás nem egy további mammuthatóság létrehozása” – mondta egy lapinterjúban. Észak-Rajna-Vesztfáliából pedig azt mondják, hogy fontos, hogy a tartományi adóigazgatás hatáskörei ne sérüljenek – a kormány ugyanis éppen ezen hatáskörök csorbítását tervezi.

GAZDASÁG

Címkék:

germany, money laundering