Az orosz gáz "agresszor", az orosz gyémánt "emberséges"

Az orosz gáz "agresszor", az orosz gyémánt "emberséges"

Belgium kierőszakolta, hogy az Európai Unió ne tegye a szankciós listára az orosz gyémántbányász óriáscéget, miközben a létszükségleteket – például a fosszilis energiahordozókat – igyekszik szankcionálni az unió.

GAZDASÁG HOT 2022. OKTÓBER 5. 14:57

A belgáknak fontosabb a gyémántkereskedelem, mint az energiaellátás a téli időszakban – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy míg az orosz energiahordozókra embargót követel, addig szerda reggelre kierőszakolta, hogy az Európai Unió ne tegye szankciós listára az egyik legnagyobb orosz gyémántbányász óriáscéget.

Az EU azért szerette volna embargó alá vonni a gyémántkereskedelmet, mert az Alrosa közvetlenül finanszírozott egy új orosz tengeralattjárót, valamint évente több milliárd eurót táplált a Kreml hadiládájába. Ennek ellenére Belgiumnak nagyon fontos volt, hogy az orosz gyémántért cserébe továbbra is súlyos pénzeket fizessen Oroszországnak.

A szankciós listán egyébként végül 29 magánszemély és 7 jogi személy neve került fel – írja az EUObserver. A belga külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a fordulatot, ami azután történt, hogy a belga diplomaták és az antwerpeni Gyémántközpont lobbistái arra figyelmeztettek, hogy a szankció sok ember munkahelyébe kerülne. Arról azonban már nem beszéltek, hogy a szankciók bevezetése óta munkahelyek tízezrei szűntek meg.

Úgy tűnik tehát, hogy ha gyémántra van szüksége a belga elitnek, akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök nem annyira agresszor.

GAZDASÁG HOT

Címkék:

diamond, eu, russia, sanctions