Exkluzív: Több ezer eurót is fizetnek a migránsok az embercsempészeknek

Exkluzív: Több ezer eurót is fizetnek a migránsok az embercsempészeknek

Állítólag pontos árfolyama van az embercsempészeknek, akik a szerb-magyar határon megpróbálják átvinni az illegális bevándorlókat. A V4NA helyszíni információi szerint 1800 eurót, vagy annál többet kell fizetni a migránsoknak ezért.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 8. 08:36

No-go zóna lett az erdő

A horgosi lövöldözés óta kevesebb a migráns a magyar-szerb határ mellett fekvő településen. A helyiek elmondása szerint örülnek annak, hogy végre nem lepik el teljesen az illegális bevándorlók a falut. A határozott rendőrségi fellépés miatt kevesebb migránst látni a városok központjában, inkább a határ menti erdőkben tanyáznak. Embercsempészek segítségével próbálnak az Európai Unióba jutni a magyar határkerítésen keresztül. Az esti órákban a V4NA újságírójának szeme láttára vitték tömött taxikban a magyar határ felé az illegális bevándorlókat. A nem szabadkai rendszámú autókba ilyenkor általában a megengedettnél jóval több utas zsúfolódik be, és úgy jutnak el a befogadóközpontoktól vagy a buszmegállótól a kerítésig. A taxisok persze jól keresnek az ügyön. A piaci árnál jóval magasabb összegért szállítják őket.

kép: V4NA

Szabadkától északra helyezkedik el a makkhetesi erdő. Itt történt a nyáron az első nagyobb leszámolás a migránsok között, amelyről a közvélemény is tudomást szerzett. Azóta is kedvelt helye az illegális bevándorlóknak. A helyiek körében ez az övezet kirándulóhely volt, ahol a családok, a fiatalok és az idősek gyakran túráztak. A lövöldözés óta azonban gyakorlatilag no-go zónának számít a terület. A szabadkaiak és a környékbeliek közül csak a legbátrabbak látogatnak ki oda. A V4NA-nak az egyik túrázó mesélt a mostani állapotokról. Név nélkül azt mondta, hogy ő már elég idős ahhoz, hogy ne féljen, ezért időről-időre kilátogat az erdőbe. Mint kiemelte, az ott lévő migránsok már ismerik őt. Szerbül köszönnek neki.

kép: V4NA

„Csak a fényképezőgépet ne vegye elő senki, vagy ne fotózza őket, mert attól idegesek lesznek” – mondta a szabadkai férfi, aki hozzátette, az egyik ismerőse a Western Unionnál dolgozik, és rendszeres ügyfelei a bevándorlók. Szerinte mintegy 1800 euró az összeg, amit ki kell fizetni az embercsempészeknek. Ezt abból következtette ki, hogy átlagosan ennyit vesznek fel egyszerre. A pénzt külföldről utalják nekik. Mint mesélte a legtöbb esetben Németországból támogatják őket a már kijutott honfitársaik.

Vadakat fognak a migránsok

De nem csak a makkhetesi erdőben, hanem a Tisza-mentén, Magyarkanizsa körzetében is befészkelték magukat az erdőbe a migránsok. A V4NA egy vadásztól kapott fotót, amelyen a bevándorlók egy befogott szarvassal pózolnak. Hírügynökségünk úgy tudja, hogy egyre többször kapnak el vadakat a migránsok, amellyel súlyos károkat okoznak a vadállományban, és egyébként is veszélyt jelentenek a helyiekre nézve. Nem tudni melyiknél van fegyver, és hogy azt használni akarja-e – tette hozzá a szintén név nélkül nyilatkozó vadász.

kép: V4NA

Ahhoz, hogy hosszabb időt töltsenek a fák között már saját felszereléssel rendelkeznek a migránsok. Sátrakat vesznek, az erdőből kivágott fákkal tüzelnek, illetve áramot is biztosítanak maguknak. Szabadkán a kínai üzletek már ráálltak az igényekre, powerbankokat árulnak akciósan. Ezekkel a vésztöltőkkel töltik a drágán vett telefonjaikat az erdőben.

kép: V4NA

A rendőrség az embercsempészek begyűjtésén dolgozik

A szerbiai rendőrség folyamatosan azon dolgozik, hogy visszaszorítsa az emberkereskedelmet. December elején például egy összehangolt akció folyamán 8 embert vett őrizetbe embercsempészet gyanújával. Azzal vádolják őket, hogy 138 illegális bevándorlónak segítették az országon való áthaladását, illetve átcsempészték őket Magyarországra, Romániába és Horvátországba. Ezért 1000 és 6000 euró közötti összeget vettek el migránsonként – áll a rendőrségi közleményben.

A gyanúsítottak lakásán és egyéb ingatlanjaik átvizsgálása után a rendőrök egyebek mellett találtak még kábítószereket, mérleget, 9580 euró készpénzt, 14 mobiltelefont és 13 SIM-kártyát, három pisztolyt, három légpuskát, 81 töltényt, két pisztolyvázat, valamint paprika spray-t is.

Kép: Szerb Belügyminisztérium

Szerbiában egyébként a büntetőtörvénykönyv egy évig terjedő börtönbüntetést ír elő azoknak, akik engedély nélkül próbálnak átlépni a határon, míg a csempészekre hat hónaptól öt évig terjedő büntetés róható ki – írja a Szabad Európa Rádió cikke. A büntetés szigorúbb, ha az elkövetők szervezett bűnözői csoportok tagjai. A szabadkai Alapfokú Ügyészség tájékoztatása szerint 2020. január 1. és 2022. november 30. között összesen 24 esetben hoztak ítéletet tiltott határátlépés és embercsempészet bűntette miatt. Ezek közül három esetben hoztak felfüggesztett ítéletet, míg a többiek börtönbüntetést kaptak. Az elítéltek közül 13 szerb állampolgár volt, míg a többiek szíriaiak, törökök, valamint 1-1 iraki és olasz állampolgár. Ugyanebben az időszakban egyéb bűncselekmények miatt összesen 87 ítélet született migránsokkal szemben Szabadkán, ebből nyolcan kaptak felfüggesztett ítéletet, hét esetben pénzbüntetést, míg 72-en mehettek börtönbe. Az ügyészség tájékoztatása nem részletezte, hogy az ítéletek, mely bűncselekmények elkövetőire vonatkoznak.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

border, migrant, police, serbia