Magyarország rendezi a 2023-as Színházi Olimpiát

Magyarország rendezi a 2023-as Színházi Olimpiát

A héten fogadta Orbán Viktor magyar miniszerelnök Teodórosz Terzopulosz görög és Valerij Fokin orosz rendezőket, akik a különböző színházi kultúrákat és iskolákat összekötő Színházi Olimpia elnevezésű, több mint negyedszázados múltra visszatekintő fesztivál bizottságának vezető tagjai. A 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát Magyarország nyerte el.

KULTÚRA 2021. OKTÓBER 10. 10:50

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön fogadta Teodórosz Terzopulosz görög rendezőt, a Színházi Olimpia alapítóját, illetve Valerij Fokin orosz színházi rendezőt, akik a VII. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra érkeztek Magyarországra, valamint Vidnyánszky Attilát, a magyar Nemzeti Színház vezérigazgatóját.

A megbeszélésen áttekintették a 2023-ban Budapesten megrendezendő Színházi Olimpia terveit és előkészületeit, tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Színházi Olimpiát 1994-ben Teodórosz Terzopulosz kezdeményezésére alapították meg. Létrejöttének célja a különböző színházi kultúrák és iskolák összekötése egy fesztivál égisze alatt, melynek során a szakma és a közönség átfogó képet kaphat a világ színházművészetének örökségéről, illetve a kortárs színházi tendenciákról. Az esemény teret ad az alkotók és a nézők közötti párbeszédnek, valamint az előadásokon és szakmai fórumokon lehetőség nyílik a színházi társulatok közti kapcsolatépítésre, illetve egymás kulturális tradíciójának megismerésére is. Az eseményen az előadások egy téma köré szerveződnek, és az elnevezés ellenére a Színházi Olimpián nincsenek versenyelemek vagy díjak. A szervezetnek két adminisztratív központja van, az egyik Athénban, a másik Japánban található.

Teodórosz Terzopulosz 2020 januárjában Budapesten jelentette be, hogy Magyarország nyerte el a 2023-as, 10. Színházi Olimpia rendezési jogát. Az eseményt Madách Imre születésének 200. évfordulóján tartják meg, a Nemzeti Színház éves Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozójával együtt.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott: a Színházi Olimpia magyarországi rendezése egyedülálló lehetőség a magyar kultúra számára, hogy felmutathassa világraszóló értékeit határon innen és túlról, valamint diplomáciai szempontból is megerősítse pozícióit.

Orbán Balázs, parlamenti és stratégiai államtitkár, a miniszterelnök politikai igazgatója a találkozó kapcsán elmondta, a görög és az orosz rendező a VII. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra érkezett Magyarországra. A magyar Nemzeti Színház 2014 óta szervezi meg ezt az eseményt, amelynek hétéves sikertörténete rámutat a magyar színházművészet világszinten is kiemelkedő színvonalára és a magyar kultúrdiplomáciai kapcsolatrendszer nemzetközi beágyazottságára.

Az eseménysorozat nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a világ minden tájáról idelátogató társulatok és előadások élénkítsék, gazdagítsák a hazai színházi szakmát, valamint a külföldi szakemberek megismerkedjenek a magyar előadásokkal, művészekkel. Az idei találkozón 12 ország 20 előadását tekinthetik meg az érdeklődők, emellett szakmai programokon való részvételre is lehetőség nyílik.

Mind ez az esemény, mind a két év múlva megrendezendő Színházi Olimpia rámutat arra, hogy a színházi élet szellemi-kulturális szempontból kiemelkedően fontos Magyarországon, s ezt az adatok is tükrözik.

A színházlátogatások száma korábban nem látott szintre emelkedett az elmúlt tíz évben, hiszen míg 2010-ben alig érte el a 4,6 milliót, addig 2019-re 8 millióra nőtt. Eközben az előadások száma tíz év alatt 95 százalékkal emelkedett.

Orbán Balázs hozzátette, a kormány idén 16 milliárd forinttal segíti a színházak működését, ami a tavalyinál közel 6 milliárd forinttal több, s ezt egészíti ki a független színházi szféra 1 milliárd forintos éves támogatása. 14,5 milliárd forintból eddig 5 színház fejlesztése zárult le, 8 további színház folyamatban lévő felújítására pedig 32,5 milliárd forintot fordítanak.

KULTÚRA

Címkék:

Hungary, theatre, Theodoros Terzopoulos, Valery Fokin, viktor orban