4 óra! Ennyit él egy ukrán katona a fronton

Csupán négy óra a várható élettartama egy katonának, ha a keleti frontra került, állítja egy Ukrajnában harcoló amerikai katona. Szerinte Bahmut környéke igazi „húsdráló”. A háborúban már több százezer ukrán és orosz katona vesztette életét, a harcoknak azonban még nincs vége, és folyamatosak a sorozások is – sokszor kényszerrel viszik el az embereket, akik alig kapnak kiképzést mielőtt a frontra kerülnek.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 27. 14:29

Szinte esélytelen túlélni a Bahmut-környéki harcokban, az ukrajnai város pedig már szinte teljesen megsemmisült.

A kelet-ukrajnai frontvonalon egy katona átlagosan mindössze négy órát él

– erről beszélt az ABC Newsnak egy nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos, aki az ukrán erőkkel együtt harcol a Donbász térségében.

„Nehéz a helyzet ezen a területen, sok az áldozat”, tette hozzá Troy Offenbecker tengerészgyalogos. Mint mondta, erre zajlanak a legtöbb áldozatot követelő harcok.

A katona a Bahmut környéki állapotokat kaotikusnak nevezte, mint mondta: az egész egy húsdaráló.

Bahmut városában korábban több mint 70 ezer ember élt, mára azonban alig maradtak. Az elmúlt hónapokban óriási csata folyt az oroszok és az ukránok között ezért a településért. Beszámolók szerint a legvéresebb ütközettek is ott zajlottak, a város szinte teljesen elpusztult.

Ráadásul hiába az evakuálási parancs, még mindig vannak civilek a városban. „E családok nagy része szegény” – mondta az amerikai katona. „Nincs hova menniük, még ha akarnának is, akkor sem tudnának hova menni. Tehát a valóság az, hogy még mindig sok civil van ott, akik beragadtak a háború közepébe” – tette hozzá.

Ukrajna-szerte már több százezer katona és civil vesztette életét a harcokban, milliók kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat. A háború és a sorozások azonban folytatódnak.

Napról-napra jelennek meg olyan videók a közösségi-oldalakon, amelyeken látszik, hogy sokszor erőszakkal kényszerítik a férfiakat arra, hogy bevonuljanak katonának.

A frissen bevonult katonák azonban gyakran korábban semmilyen katonai kiképzést sem kaptak, és ekkor sincs idő hosszas betanulásra, bár több ország is segítséget nyújt Ukrajnának ebben.

Az Egyesült Királyságban futó újonckiképzési programban tavaly hat hónap alatt 10 ezer ukrán katonát hoztak harckészültségbe, idén pedig további 20 ezer ukrán katonát képeznek ki, akik intenzív, öthetes tanfolyamon vesznek részt. Emellett február elején Rishi Sunak miniszterelnök bejelentette, hogy a kiképzést kiterjesztik a vadászrepülőgép-pilótákra és a tengerészgyalogságra.

Az EU ukrajnai katonai segítségnyújtási missziója szintén segíti az ukrán katonák hatékony kiképzését arra, hogy a tüzérséget országuk védelmére használják. A misszió Németország által vezetett részét a „Különleges Kiképző Parancsnokság” (ST-C) irányítja. A többnemzetiségű személyzet székhelye a Berlin melletti Strausbergben van.

A korábban civilként élő katonák számára azonban olyan nehézségekkel kell szembenéznie a fronton, amire nem tudnak felkészülni. Ráadásul, ahogy Bahmutban is látható, sokszor esélyük sincs a túlélésre.

NAGYVILÁG

Címkék:

soldiers, ukraine, war