A britek atomháborúba sodornák a világot

A britek atomháborúba sodornák a világot

Oroszország kénytelen lesz reagálni abban az esetben, ha Nagy-Britannia ténylegesen átadja az atomtölteteket Ukrajnának, ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 22. 12:28

Nem kellett sokat várni Oroszország válaszára annak kapcsán, hogy a brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy Nagy-Britannia olyan lövedékeket adna át Ukrajnának, amelyek szegényített urániumot tartalmaznak. Ennek veszélyeiről a V4NA ebben a cikkben számolt be. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy

a Nyugat elhatározta, hogy nem szavakban, hanem tettekben harcol Oroszországgal az utolsó ukránig. Ha a kollektív Nyugat nukleáris komponensű fegyvereket kezd használni, Moszkva kénytelen lesz reagálni.

Ez alighanem azt jelentené, hogy Nagy-Britannia meggondolatlan lépése egyetlen karnyújtásnyira sodorná a világot az atomháborútól, ahelyett hogy a tűzszünetet segítenék elő. A brit bejelentésre Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is reagált, aki rendkívül borús jövőt képzel el.

„Nem lennék meglepve, ha ez valóban megtörténne, de kétségtelen, hogy rosszul fog végződni számukra”

szögezte le Oroszország külügyminisztere, aki egy újságírói kérdés után arra is utalt, hogy a helyzet a harmadik világháború kirobbanása felé is veheti az irányt a Nyugat miatt.

Az urániumot tartalmazó lövedékek Ukrajnának történő átadására vonatkozó terveket a konfliktus további eszkalálódásának kockázatával járó lépésnek tartja a londoni orosz nagykövetség is, amely egy közleményben reagált a hírekre. A brit fegyverszállítások Kijevbe, különösen az ilyen érzékeny típusúak, a helyzet további destabilizációjához vezetnek, és ellentétben állnak a nemzetközi jog normáival – írja a nagykövetség, majd leszögezi:

„E fegyverek radioaktivitása, magas toxicitása és rákkeltő hatása jól ismert. A szegényített urán alkalmazásának következményei közé tartozik a rákos megbetegedések számának növekedése a lakosság körében és hatalmas környezeti károk az ukrán területen, ahol a fegyvereket használják. Mindezekről a szerbiai és iraki civilek tudnak mesélni, akik még mindig érzik az ilyen akciók hatásait. Maga Nagy-Britannia vezetése, amely közvetlenül részt vett ezekben a konfliktusokban, aligha felejtette el ezt”.

Az orosz nagykövetség hozzátette, hogy a britek a pusztítást és a maximális kár okozását választanák, a brit vezetés érvelése pedig arról, hogy hajlandó segíteni „Ukrajna újjáépítésében”, további cinizmust ad a történéseknek. „Összességében újabb bizonyíték arra, hogy Ukrajna nem több, mint az Egyesült Királyság számára a hazánkkal való konfrontáció próbaterepe” – írja, végül figyelmeztette Londont, hogy ne lépjen át egy újabb veszélyes vonalat az „Oroszország legyőzésére irányuló mániákus törekvésében”.

Az USA ennek ellenére a tűzszünetet és a béketárgyalásokat sem kívánja elősegíti, ehelyett inkább úgy döntött, hogy az Abrams harckocsik egy régebbi változatát adja át Ukrajnának a szállítások felgyorsítása érdekében.

Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszországnak oka van attól tartani, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek egy része a „feketepiacra” kerülhet. Hozzátette, hogy az amerikai fegyverszállítások erősítik Kijev büntetlenségének érzését, és „az ukrán válság földrajzi kiterjedését provokálják”.

NAGYVILÁG

Címkék:

atomic radiation, russia, ukraine, war