A britek szerint a transz nők teje is lehet olyan, mint az anyatej

Megdöbbentő állásfoglalást adott ki a brit egészségügyi rendszer (NHS) egyik trösztje.

NAGYVILÁG 2024. FEBRUÁR 19. 12:04

A brit egészségügyi rendszer, az NHS egyik trösztje szerint a férfinak született, de nővé átoperáltatott emberek által termelt anyatej ugyanolyan jó a csecsemőknek, mint a szülő anya által termelt tej. A University of Sussex Hospitals NHS Trust (USHT) a kampányolóknak írt levelében arról értekezik, hogy ha a transz nők egy meghatározott gyógyszer-kombinációt szednek, akkor egy idő után az általuk termelt tej hasonló ahhoz, amit egy baba születése után termelnek a nők.

A kórházi tröszt, amely többek között a Royal Sussex County Hospital, a Worthing Hospital és a Royal Alexandra Children’s Hospital kórházakat működteti, Nagy-Britanniában elsőként használta a „chestfeeding”, vagyis a „mellkasi szoptatás” kifejezést is, mert egyesek ezt befogadóbbnak tartják.

Mint ismert, a tröszt 2021-ben fektette le az azokat a klinikai rányelveket, amelyek a transz és nem bináris szülő embereket támogatja.

A szoptatáshoz olyan gyógyszerre van szükség, mint a domperidon, amelyet a nehézkes szoptatással küzdő nőknek szoktat felírni, és amely segít serkenteni a prolaktin nevű hormon termelését. A probléma ott van, hogy az orvosok csak a legvégső esetben írják fel a szoptató nőknek ezt a gyógyszert, mert ritka esetben káros mellékhatásai lehetnek a gyerekek szív-és érrendszerére. A transzneműek esetében azonban alapvető gyógyszernek számít, amelyet rendszeresen szednek, veszélybe sodorva ezzel a gyerekek egészségét.

NAGYVILÁG

Címkék:

feeding, lgbtq, uk