A dohányzás került a kormány célkeresztjébe

A dohányzás került a kormány célkeresztjébe

Már a Egészségügyi Világszervezet (WHO) is többször elmarasztalta Németországot.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 18. 10:59

Burkhard Blienert, a német szövetségi kormány kábítószerügyi biztosa a dohányfogyasztás sokkal határozottabb megközelítése mellett foglalt állást, és óriási cselekvési igényről beszélt.

„Példát vehetünk arról, hogy más országokban milyen komolysággal kezelik a dohányzás kérdését”

mondta Blienert a Bild című lapnak. A brit kormány például a 2009. január 1-je után született emberek számára illegálissá akarja tenni a dohánytermékek vásárlását. Ennek érdekében a jelenleg 18 éves alsó korhatárt fokozatosan emelni kívánják. Így de facto minden évben egy évvel emelnék meg, amíg hosszú távon a teljes lakosságot nem érinti.

Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter a dohányzási tilalom ellen emelte fel szavát, ahogyan azt az Egyesült Királyságban is tárgyalják.

„Úgy vélem, hogy a felnőttek maguk dönthetik el, hogy mit akarnak fogyasztani, és mit nem”

– mondta az FDP politikusa az RTL és az ntv műsorszolgáltatóknak, majd kiállt álláspontja mellett a dohányzással összefüggő betegségek által az egészségbiztosítókra és a társadalomra rótt terhek miatt is. A Bildben Blienert drogügyi biztos a kormánykoalíciós megállapodásokra is utalt:

„Az első számú lépés számunkra most az, hogy a koalíciós megállapodásban foglalt megállapodásokat végrehajtsuk, és végre biztosítsuk, hogy cigarettát és társait nem lehet többé reklámozni, és hogy a dohányipar nem szponzorálhat többé”.

Blienert szerint évente 127 ezer ember hal meg a dohányzás következtében az országban, ezt nem szabad hagyni, hogy tovább folytatódjon.

Tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megjegyezte, hogy Németország lassan halad a dohányzás elleni küzdelemben. Az akkori álláspont szerint „érthetetlen hogy a németországi politikusok miért vonakodnak végrehajtani a dohányzás elleni intézkedéseket”.

NAGYVILÁG

Címkék:

cigarette, germany, who