A franciák közel háromnegyede szerint markánsan csökkenteni kell a bevándorlást

A franciák közel háromnegyede szerint markánsan csökkenteni kell a bevándorlást

A francia lakosság 71 százaléka azt gondolja, hogy erőteljesen csökkenteni kell a bevándorlást, a jobboldali szavazók 94 százaléka van ezen a véleményen, míg a legnagyobb baloldali párt támogatóinál ez az arány csak 45 százalék. A legjelentősebb ellenzéki párt elnöke szerint az országban már ellenőrizhetetlen méretű a bevándorlás.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 30. 06:30

Franciaországban óriási méreteket ölt a bevándorlás. A CNews hírportál a Bevándorlási és Demográfiai Megfigyelőközpont OID adataira hivatkozva azt írja: másfél évtizede nem érkezett annyi migráns az országba, mint Emmanuel Macron vezetése idején. A francia elnök 2017-es hatalomra kerülése óta összesen 255 675 tartózkodási engedélyt adtak ki, ami 2007 óta nem látott rekord.

Egy korábbi, az INSEE francia közvélemény-kutató intézet és az Országos Demográfiai Tanulmányok Intézete (INED) által közzétett felmérésből az is kiderül, hogy az EU legnagyobb országában a 60 év alatti lakosság 9 százaléka migráns hátterű, ami csaknem 6 millió embert jelent, 13 százalék második, 10 százalék pedig harmadik generációs bevándorló.

A franciák azonban nagyon úgy tűnik, hogy megelégelték az évek óta növekvő tendenciát és nem kérnek többet a bevándorlókból – ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a CSA Intézet készített a CNews hírportál felkérésére.

A megkérdezettek 71 százaléka ugyanis úgy véli, hogy jelentősen le kell csökkenteni a bevándorlás mértékét. A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 28 százaléka szerint ez nem szükséges, a fennmaradó egy százalék pedig nem nyilatkozott.

Ami a megkérdezettek politikai hovatartozását illeti, a jobboldali szavazók túlnyomó többsége, 94 százalék szerint le kell csökkenteni a bevándorlás mértékét. A baloldali szavazótáboron belül 53 százalék azoknak az aránya, akik szerint ez nem szükséges. Pártszimpátia szerint bontva az látható, hogy a zöld párti szavazók 57 százaléka nem csökkentené a migrációt, míg ez az arány a baloldali, Engedetlen Franciaország nevű párt támogatói esetében 55 százalék.

A válaszadók életkorát tekintve a közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy a 35 év alattiak 70 százaléka egyértelműen azon a véleményen van, hogy jelentősen csökkenteni kell az országba irányuló migráció mértékét, a 65 év felettiek esetében valamivel többen, 74 százalék van ezen az állásponton.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Jordan Bardella szerint teljes káosz jellemzi az országot a közbiztonság hiánya és a bevándorlás kontrollálhatatlan mértéke miatt. Bardella kiemelte, hogy Franciaországban közel egymillió illegális bevándorló tartózkodik, a kiutasított migránsok 90 százaléka pedig nem hagyja el az ország területét. A jobboldali politikus úgy véli, hogy a kialakult helyzet miatt Gérald Darmanin belügyminiszter és Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter tehető felelőssé.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, illegal migrants, immigration flow, insecurity, out of control, reduce migration