A megtámadott rendőröknek kell fizetnie a rájuk támadó migránsnak

Öt rendőrnek több mint ezer eurót kell fizetnie egy szíriai migránsnak, akit azért ítéltek el, mert súlyosan megsebesítette egyiküket egy zavargás során Svédországban. Az érintett rendőrök megdöbbenve állnak az ügy előtt.

NAGYVILÁG 2024. JANUÁR 19. 16:35

A rendőröknek összesen 12 650 svéd koronát (1122 euró) kell kifizetniük saját zsebükből a 45 éves elítélt szír férfinak, akit a zavargások során elkövetetett tettei miatt két év hét hónap börtönbüntetésre ítéltek. A rendőrök megdöbbenve állnak az ügy előtt, írja a RMX News hírportál.

Úgy érzem, mintha valami szörnyen elromlott volna az itteni jogrendszerben. Ott voltunk a zavargások során, csak tettük a dolgunkat, majd egyes rendőröket arra kényszerítenek, hogy a saját zsebükből fizessenek olyan embereknek, akik valójában a halálukat akarták

– fogalmazott Aleksandar Jeremic a Dagens Nyheter svéd lapnak. Ő az egyik résztvevője a Botkyrka helyi rendőrségi körzetet érintő polgári pernek, és most egyike annak az öt rendőrnek, akiket arra köteleztek, hogy fizessék meg a perköltéséget a szír migránsnak, aki rájuk támadt.

Az ügy hátterében a 2022-es örebrói Korán-zavargások állnak. Mint ismert, Svédországban 2022-ben és tavaly is zavargások törtek ki, miután mások mellett Rasmusen Paluden aktivista Koránokat gyújtott fel így tiltakozva a mértéktelen bevándorlás és az iszlamizáció ellen.

Örebróban több napig tartó tüntetések kezdődtek 2022 húsvétján, amelyek során migránsok rendőrökre is rátámadtak, több rendőrt olyan súlyosan megsebesítettek a kődobáló randalírozók, hogy sürgősségi ellátásra szorultak. Köztük volt Johan Westberg, aki súlyos agyrázkódással és olyan kézsérülésekkel került kórházba, amelyek gyógyulása várhatóan évekig tart.

Westberg egyike azoknak a rendőröknek, akik kártérítést követeltek, miután a 45 éves szíriait „a rendőrség működése elleni súlyos szabotázscselekmény” miatt börtönbüntetésre ítélték.

A büntetőügyet és a polgári ügyet két külön ügyként kezelték. A szíriait több mint öt év börtönbüntetésre ítélték, amelyet később a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezett, és két évre és hét hónapra csökkentett. A Legfelsőbb Bíróság döntése azonban a rendőrök polgári ügyét is megsemmisítette. Az ottani bírák azzal érveltek, hogy a rendőrök nem jogosultak kártérítésre a „rendőrségi műveletek elleni súlyos szabotázs” esetében, mivel az állam elleni bűncselekménynek minősül, nem pedig az egyes rendőrök ellen.

E megállapítás alapján a tiszteknek nem volt reményük arra, hogy megnyerjék az ügyüket, ezért Westberg és az ügyben érintett többi rendőr visszavonta kártérítési igényét. Az eljárási törvénykönyv szerint azonban ha valaki visszavonja polgári perét, azt úgy tekintik, hogy elvesztette az ügyet, és ki kell fizetnie a másik fél perköltségét.

Ez történt ebben az ügyben, aminek következtében a súlyosan sérült rendőrök kénytelenek fizetni az őket megtámadó szíriaiaknak.

Az ügyben eljáró bíró a megdöbbentő esettel kapcsolatban azonban csupán annyit mondott: „Megértem, ha a rendőrség szemszögéből ez sértőnek tűnik. De nem történt hiba, a szabályok olyanok, amilyenek.”

A rendőrök ügyvédje azt közölte, hogy fellebezni fognak.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, police, sweden