A svéd zsidók fele a költözést fontolgatja

Az antiszemitizmus megugrása miatt a svéd zsidók majdnem fele elgondolkozott azon, hogy elhagyja Svédországot, derült ki egy friss felmérésből.

NAGYVILÁG 2023. NOVEMBER 30. 07:06

A Hamász terrorszervezez október 7-i Izrael elleni támadása óta jelentősen megugrott az antiszemitizmus mértéke Svédországban. A Judiska Centralradet, a stockholmi, göteborgi, malmöi és északnyugat-szkániai zsidó gyülekezetek egyesülete és az Infostat közös közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a svédországi zsidó közösség több mint hetven százaléka úgy érzi, hogy Svédország sokkal kevésbé biztonságos hely már a számukra, mint korábban, hívta fel a felmérés eredményeire a figyelmet a Varlden Idag svéd keresztény hírlap.

A felmérésből kiderül, hogy mindössze a zsidó lakosok 15 százaléka nyilatkozta azt, hogy biztonságban érezné magát akkor is, ha zsidó szimbólumokat viselne nyilvánosan.

Azok közül, akik úgy érzik, hogy az elmúlt hónapban bizonytalanabbá vált a helyzet számukra, sokan mondták azt, hogy az uszítástól és a zaklatástól való félelem növekedett (86 százalék), de az erőszaktól (64 százalék), az üldöztetéstől (51 százalék), sőt a halálos erőszaktól (30 százalék) való félelem is.

Mi beszélünk héberül, de azt mondtuk az 5 és 6 éves gyermekeinknek, hogy ne beszéljenek héberül nyilvános helyeken – idézte a jelentés az egyik válaszadót.

Négyből több mint hárman úgy vélik, hogy a zsidó identitással élők biztonsága Svédországban romlani fog az elkövetkező években, és a válaszadók mintegy fele úgy véli, hogy a biztonságuk jelentősen romlani fog. A többség aggódik amiatt is, hogy ki lesz téve az antiszemitizmusnak.

„Most rejtegetem a zsidóságomat, de ha nyíltan beszélnék róla, meggyőződésem, hogy verbálisan és fizikailag is megtámadnának” – fogalmazott a felmérés egyik válaszadója, míg egy másikuk azt mondta, most először elkezdett elgondolkodni a kivándorláson.

A felmérés szerint majdnem a svédországi zsidók majdnem fele, 46 százaléka fontolóra vette, hogy elköltözik Svédországból, aminek fő oka a növekvő antiszemitizmus. Ugyanakkor az is kérdéses számukra, hogy hová menjenek, mivel a világ nagy részén nő a zsidókkal szembeni gyűlölet, és Izrael is háborúban áll a Hamász terrorszervezettel.

A válaszadók 57 százaléka úgy véli, hogy a svéd hatóságok nincsenek tisztában a svédországi antiszemitizmus természetével és mértékével.

„Úgy tűnik, a média és a politikusok nem értik, hogy ez egy importált probléma. Az antiszemitizmus 95 százalékban a közel-keleti régiókból és a baloldalról származik, a média és a politikusok mégis a jobboldali szélsőségesekre összpontosítanak, akik 5 százalékot tesznek ki” – fogalmazták meg a felmérés egyik hozzászólásában.

NAGYVILÁG

Címkék:

antisemitism, jew, sweden