A valóságtól mindenképpen FÜGGETLEN HÍREK

A CNN egyik hatásvadász műsora miatt, melyben a Biden-adminisztráció egy rendeletét akarta dicsőíteni, igen kínos helyzetbe került. Kiderült ugyanis, hogy csak egy átverés volt a történet, amit bemutattak. Nem ez az első eset, amikor a hatásvadász mainstream média lebukik a valóságtól mindenképpen FÜGGETLEN HÍREK miatt.

NAGYVILÁG 2021. AUGUSZTUS 12. 13:00

Egy Las Vegasban élő nő azt állította a CNN műsorában, hogy kilakoltatással kell szembenéznie a három gyerekével a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt. A műsorhoz úgy találták meg a nőt, hogy korábban indított egy adománygyűjtést, hogy vissza tudja fizetni az 1900 dolláros bérleti tartozását.

“A nevem Kelly és három lányom van Nevadában. A járvány kitörése előtt is éppenhogy el tudtuk tartani magunkat. Most viszont szenvedünk, kérlek segíts amiben csak tudsz”, olvasható az adománygyűjtő honlapján.

Az érzelmekkel teli műsorba, ahol bemutatták az “anyát és három gyerekét” meghívták a demokrata Cori Bush-t is, Missouri állam egyik kongresszusi képviselőjét, annak kapcsán, hogy a Biden-adminisztráció hatvan napos kilakoltatási moratóriumot hirdetett azokban a megyékben, ahol a COVID-19 terjedési üteme magasabb mint az átlag.

“Most olyan szerencsés vagyok, hogy túl vagyok ezen. Amikor felraktam az adomány gyűjtést, sose gondoltam volna, hogy bárki is felkeres, a CNN-re egyáltalán nem gondoltam, és arra hogy élő adásban leszek egy kongresszusi képviselővel. Elképesztő hogy a történetem eljutott hozzád”, mondta a nő Cory Bushnak.

Bush ezek után pedig azt mondta Kellynek, hogy ő és a családja megérdemlik, hogy a törvényhozók értük is dolgozzanak. “A legkevesebb amit tehetünk érted az, hogy meggyőződjünk róla, hogy az otthonod biztonságában és kényelmében tudsz maradni, miközben mi más dolgokon is dolgozunk annak érdekében, hogy a te és a gyermekeid élete jobbá váljon”, mondta a missouri-i demokrata.

Miután a nő történetét bemutatta a CNN nagyjából 200 ezer dollár gyűlt össze számára. Ekkor azonban kiderült, hogy a műsorban szereplő lányok nem is az ő gyerekei, csak vigyázni szokott rájuk. A CNN nem ellenőrizte a nő sztoriját, így asszisztáltak egy csaláshoz.

A 32 éves Dasha Kelly végül hétfőn a CNN egy másik műsorában bevallotta, hogy nem ő annak három lánynak a biológiai anyja akikkel együtt szerepelt a kilakoltatási moratórium miatt a hajléktalanságtól megmenekült családoknak készített műsorban. A CNN ezek után úgy állította be a történetet, hogy az egész csatornát átverte volna a nő, és megszólaltatták a valódi anyukát, aki elmagyarázta, hogy az álanya csak vigyázni szokott a gyerekekre, és egyébként romantikus kapcsolatban áll a lányok apjával, azonban nem élnek együtt.

Így az is kiderült, a CNN úgy forgatott kiskorúakról, hogy egyik szülő sem adta hozzá a beleegyezését semmilyen fajta képi és hang felvétel rögzítésébe.

Az adománygyűjtés során végül egyébként több mint 212 ezer dollár gyűlt össze.

Hasonlóan kínos helyzetbe került korábban az RTL csoport egy riportere is, aki júliusban a németországi áradásokról tudósított. Azért ugyanis, hogy bejelentkezése hatásosabb legyen, sárral kente be az arcát, amit valaki videóra is vett. Ez különösen kínos volt azok után, hogy a tudósítás előtt már Instagram-oldalára is töltött fel képeket, melyeken sáros ruhában látszik, és amiken keresztül arról számolt be, hogy ő is aktívan részt vesz a mentésben.

A videó nyilvánosságra kerülése után a riporter, Susanna Ohlen elnézést kért, és azt mondta, hogy “szégyellt volna túlságosan tiszta külsővel megjelenni”.

Emlékezetes, hogy a 2015-ös migránsválság idején is futószalagon készültek a hatásvadász fotók annak érdekében, hogy minél nagyobb együttérzést keltsenek a migránsok irányában. Az egyik legbrutálisabb fotó, egy halott, vízbe fulladt kisfiúról készült a török tengerparton, és az egész világsajtót bejárta.

Később azonban kiderült, hogy a fotót beállították, a halott kisfiú testét ide-oda rakosgatták, hogy minél hatásosabb kép készülhessen. A brutális, kegyeletsértő akciót azonban egy török fotós rögzítette.

Szintén a migránsok iránti együttérzést próbálták fokozni, amikor olyan képek jelentek meg a sajtóban, melyeken az látható, ahogy egy migráns család egy kisbabával a vonatsíneken fekszik a magyar határ közelében, körülöttük pedig magyar rendőrök állnak fenyegető testtartással. Akkor a balliberális média azonnal felkapta a képet, és a szituációról készült manipulált videórészleteket, és kegyetlenséggel vádolták a magyar határőröket.

Később azonban előkerült az esetről készült teljes videófelvétel, melyen jól látható, hogy a migráns apa rántotta magával a sínekre feleségét és kisbabájukat, hogy ellenálljon a rendőri intézkedésnek. A teljes felvételen az is látható, ahogy a magyar rendőrök segítik fel az anyát, és támogatják.

De a koronavírus-járvány kapcsán is számtalan álhír, manipuláció jelent meg.

Magyarországon egyenesen az ellenzéki Magyar Szocialista Párt (MSZP) gyártott fake newst.

Ők “álanya” helyett “álmentőst” használtak arra, hogy riogassák a közvéleményt.

A videóban, amit Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő tett közzé először, egy magát mentősnek mondó nőt interjúvolnak meg a koronavírus-járvány kapcsán. Később azonban kiderült, hogy a a mentősnek beállított nő valójában soha nem dolgozott mentősként, sőt semmilyen egészségügyi végzettsége sincs.

A videót persze azonnal felkapta a balliberális média, hogy bizonyítékként mutassa be az egészségügy helyzetére vonatkozóan.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

cnn, fake news, family