Alapjövedelmet kínál a transzneműeknek a nagyváros

A település egy olyan programot indított, aminek keretében havi 1200 dollárt adnak a pályázatot megnyerő transznemű személyeknek.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 20. 09:29

San Francisco elindított egy garantált jövedelemmel kapcsolatos kísérleti programot, kizárólag a magukat transzneműnek azonosító lakosok számára.

A program honlapja szerint előnyben részesítik a fekete, őslakos vagy színesbőrű pályázókat, és az okmányokkal nem rendelkező lakosok is pályázhatnak. A 10 oldalas PDF formátumú pályázat figyelemre méltó mennyiségű, identitásról szóló információt kér, többek között 15 névmási kategória, 17 szexuális irányultság és több mint 90 nemi opció közül lehetett választani.

A kérelmezőknek jövedelemigazolást és fényképes igazolványt kell felmutatniuk. A kísérleti projekt keretében 55 pályázó kerülhet kiválasztásra, a program pedig a tervek szerint 18 hónapig fog tartani.

Pau Crego, a San Francisco-i transz kezdeményezésekkel foglalkozó hivatalának ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy “még a transzok érdekérvényesítésének gazdag története ellenére is azt látjuk, hogy a transz emberek exponenciálisan magasabb arányban tapasztalják meg a szegénységet, mint az általános lakosság”.

Breed polgármester megjegyezte, hogy a városban nagyjából 400 olyan hajléktalan van, aki transzneműként azonosítja magát, ami állítása szerint magas arány, ugyanis a városban becslések szerint 7 754 hajléktalan él. A polgármester továbbá ígéretet tett arra, hogy 2027-re véget vet a transzneműek hajléktalanságának.

San Francisco jelenleg 1,7 milliárd dolláros hiánnyal küzd, és nem ez az egyetlen diszkriminatív garantált jövedelem program. Jelenleg a város egy speciális programot kínál a feketebőrű és csendes-óceáni szigeteki terhes lakosoknak havi 1000 dollár alapjövedelemmel. Emellett a város már most is széles körű lakhatási és egészségügyi szolgáltatásokat biztosít a magukat transzneműnek azonosító emberek számára. Breed 2027-es terve szerint 150 további hosszú távú lakhatási támogatást indítanának.

A diszkriminatív erőfeszítések ellenére, amelyek kifejezetten az LMBTQ lakosokat célozzák meg, a polgármester mindössze 36 százalékos támogatottsággal rendelkezik a lakosok körében, a választók ugyanis azt állítják, hogy a polgármester nem olyan progresszív, mint szeretnék. A hajléktalanokkal kapcsolatos helyzet mindeközben nem javult, és úgy tűnik, hogy egyre rosszabb a településen.

NAGYVILÁG

Címkék:

lmbtq, trans, united states of america