Angol focidrukkerek vallomása alapján nem az történt, amit a francia kormány állít – videók

Angol focidrukkerek vallomása alapján nem az történt, amit a francia kormány állít – videók

A francia belügyminiszter kitart azon állítása mellett, hogy az angol szurkolók miatt alakult ki káosz a labdarúgó Bajnokok Ligája döntője előtt Párizs külvárosában, azonban a brit focidrukkerek tanúvallomásai és videófelvételek ennek ellentmondanak, még Liverpool polgármesterét is kirabolták a döntő előtt.

NAGYVILÁG POLITIKA SPORT 2022. JÚNIUS 2. 16:06

Óriási káosz és zavargás alakult ki szombat este a francia fővárosban megrendezett labdarúgó Bajnokok Ligája (BL) döntője előtt. A BFMTV riportja alapján súlyos szervezési hibákat követtek el, több ezer szurkoló kilométeres sorokba verődve próbált bejutni a Párizs peremén található Stade de France nevű stadionba. Nicolas Pelletier sportújságíró elmondása alapján többen is hamis belépőket árultak a bejáratnál, melyeket 1200 és 2500 euró közötti áron kínáltak.

A helyszín nem sokkal a meccs kezdete előtt azonban valóságos háborús övezetté vált, mivel rengeteg szurkoló nem jutott be időben a stadionba, olyanok is akadtak, akiknek nem volt jegyük, így a kerítésen átmászva jutottak be az épületbe.

A TF1 összefoglalója alapján eddig még soha nem fordult elő a BL mérkőzések történetében olyan fokú rendbontás, mint most, ami miatt 35 perces késéssel tudták csak megkezdeni a mérkőzést. A rendőrség közbelépett és könnygázzal oszlatták fel az összegyűlt tömeget, összesen 68 személyt vettek őrizetbe, akik közül a Le Figaro értesülései szerint több illegális migráns is van.

Gérald Darmanin belügyminiszter ennek ellenére kitart azon állítása mellett, hogy a rendbontást az angol szurkolók kezdték, a Szenátus előtti meghallgatásán is erről beszélt, ahol a jogi és kulturális bizottság tagjai a Bajnokok Ligája szombat esti döntőjének megszervezéséről kérdezték. Darmanin elmondása alapján nem a külvárosi bűnözőbandák miatt alakult ki a káosz, hanem az angol focidrukkerek miatt. A belügyminiszter állítása szerint 110 000 ember volt jelen a stadion környékén és mivel hivatalosan csak 75 000 belépőt adtak el, ez azt jelenti, hogy 30-40 000 embernek hamis jegye volt. Az AFP hírügynökség az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Francia labdarúgó-szövetség (FFF) adataira hivatkozva azonban azt írta, hogy ennek csupán a töredékét, mindössze 2800 hamis belépőt azonosítottak.

Ami a letartóztatott rendbontók állampolgárságát illeti, Gérald Darmanin belügyminiszter a Szenátus előtti meghallgatásán azt nyilatkozta, hogy nem kell arról beszámolnia, hogy milyen nemzetiségű személyeket vett őrizetbe a rendőrség.

Megszólalt a történtekkel kapcsolatban az egyik legnépszerűbb francia jobboldali politikus, Éric Zemmour is, aki a belügyminiszter azon kijelentésére reagált, mely szerint nem a külvárosi bűnözőbandák a felelősek a történtekért. A jobboldali politikus szerint döbbenetes az, hogy a belügyminiszter eltitkolja a letartóztatott személyek nemzetiségét, majd a Valeurs actuelles nevű hetilap által rendőrségi források alapján közölt információkra hivatkozva hozzátette, hogy az őrizetbe vett személyek tunéziai, algériai és marokkói állampolgárok. Zemmour szerint Emmanuel Macron inkább az angolokkal kerül konfliktusba a francia külvárosokban tanyázó bűnelkövetők helyett, mert tisztában van vele, hogy a peremkerületekben nincs hatalma.

Jacqueline Eustache-Brinio szenátor szintén reagált a történtekre, a politikus azzal a kritikával illette a belügyminisztert, hogy a hamis jegyekre helyezte a hangsúlyt a káosszal kapcsolatban és egy szót sem szólt arról a több száz vandálról, akik az angol és spanyol szurkolókra támadtak a stadion be-és kijáratánál.

A két fent említett politikus állítását támasztják alá az angol szurkolók tanúvallomásai is, többen is arról számoltak be, hogy több tucatnyi bandatag vette őket körbe és a hajukat tépték, illetve ütötték őket. A Le Parisien nevű lapnak nyilatkozó két férfi arról beszélt, hogy örülnek, hogy egyáltalán épségben hazajutottak, mivel minden irányból támadták őket, soha életükben nem féltek még ennyire.

Egy másik, a stadionban jelen lévő férfi, Francis Martin a CNews hírtelevíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy ami igazán megrémítette, az a rájuk támadó emberek szemében lévő gyűlölet volt, egy madridi drukker pedig arról számolt be, hogy a támadóik elvették tőlük a négy belépőt, ami 6000 euróba került. Arról is beszélt, hogy a kijáratnál még rosszabb volt a helyzet, mert még több rendbontó volt, megpróbálták elvenni a felesége táskáját és csak nevettek rajta, hogy a gyerekei sírnak a félelemtől.

A helyszínen lévő egyik angol szurkoló szintén azt állítja, hogy nem az ő hibájukból alakult ki a zavargás, az általa közzétett felvételen jól látszik, hogy nem a piros pólós angol szurkolók, hanem több tucatnyi francia fiatal miatt fulladt káoszba a helyzet.

Elmondása alapján még maga Liverpool polgármestere is a csürhe áldozatául esett, az Rtl-nek nyilatkozó Steve Rotheram arról beszélt, hogy ellopták a telefonját, a pénzét, a bankkártyáit, a személyes iratait és a BL döntőre szóló belépőjegyeit is. Liverpool első embere úgy véli, hogy jól szervezett banda áldozatául esett, véleménye szerint a rablóbanda sokkal összeszedettebb volt, mint az UEFA.

A Liverpool FC labdarúgócsapat a történteket követően nem hagyja magára a rajongóit, a weboldalukon közzétett bejegyzés szerint számos mentális egészségügyi szervezettel együttműködve támogatást nyújtanak a szurkolóknak a Bajnokok Ligája döntőjének eseményei után. Igény szerint helyi és országos szinten minden korosztálynak kínálnak megfelelő szakértői segítséget.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA SPORT

Címkék:

champions league, france, gerald darmanin, mayor of liverpool robbed