Az általános iskolától az egyetemig diszkriminálják a fehéreket

A fehér diákokat egyre több iskolában szorítják háttérbe a társadalmi igazságosság jegyében.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 4. 14:48

„Gyertek, lógjunk együtt, miközben lehetőségünk nyílik megismerni egymást és építeni a közösségünket, miközben elkezdjük ezt a tanévet” – ez a szöveg állt San Francisco-i általános iskola meghívóján, amely egy ismerkedős délutánra hívta a diákokat és szüleiket. A meghívót az összes diák családja megkapta, azonban sokak felháborodtak rajta, ugyanis a szervező, az esélyegyenlőségi bizottság kikötötte, hogy azokat várják csak a rendezvényre, akik fekete, barna vagy API (ázsiai- és csendes-óceáni térségből származók) családból valók.

Vagyis a fehér gyerekek nem kaptak meghívást és lehetőséget az ismerkedésre.

A meghívót Redditen tette közzé az egyik szülő, írja a The Post Millennail.

Nem tudom, mások hogy vannak vele, de engem őszintén felháborít, hogy ez végső soron egy „fehéreknek tilos” játszódélutánt eredményez – mondta a Reddit-felhasználó.

Hozzátette: „Határozottan ellenzem a faji szegregációt minden formában, és úgy gondolom, hogy ez az a fajta esemény, amely még több embert húz el attól az ügytől, amit valószínűleg próbálnak népszerűsíteni”.

A szülő szerint az ilyen események arra késztetik az átlagembereket, hogy politikailag konzervatívabbá váljanak. „Ismerek olyan embereket, akik szó szerint teljes mértékben konzervatívok/Trumposok lettek az ilyen szarságok miatt” – fogalmazott.

Egy másik felhasználó megjegyezte, hogy a legrosszabb az egészben az, hogy az ilyen típusú rendezvényeket elsősorban a fehér, szélsőségesen liberális, baloldali emberek szorgalmazzák, akik úgy érzik, hogy a színesbőrűek nevében beszélhetnek.

De nem csak az általános iskolában, az egyetemeken is felütötte fejét a fehérek elleni rasszizmus.

Az Ontario állambeli Western University Egészségtudományi Kara emlékezteti a diákokat, hogy „fontos szerepet játszanak abban, hogy a Western biztonságosabb, proaktív tanulási és növekedési helyszínné váljon”. Ennek a szerepnek a részeként az iskola „antirasszista munkacsoportot” hozott létre, hogy „lebontsa a fehérséget” és „megelőzze… a rendszerszintű elnyomás egyéb formáit” a karon belül, erről már a Rebel News számolt be.

Nem ez az egyetlen ellentmondásos aspektusa az intézmény kiterjedt sokszínűségi, méltányossági és befogadási gépezetének. A diákok számára javasolt olvasmányok a faji témával kapcsolatban olyan címek, mint a „White Fragility: Why It’s So Hard for White People to Talk About Racism”, „White Supremacy and Me”, „Decolonizing Antiracism” és Ibram X. Kendi vitatott „How to Be An Antiracist” című könyve.

A Western nem rég azzal került a reflektorfénybe, hogy igen nagy vitát kiváltó kurzust tartott a migroagresszió témájában.

A kurzus résztvevőit arra ösztönözték, hogy azonosítsák az „elnyomás helyeit” és a „kiváltságokat” a kitalált példákban, és „folyamatosan gondolkodjanak” a „hatalomról és a kiváltságokról”, amelyekkel rendelkeznek – olvasható részletesen az X-en (korábbi nevén Twitteren) közzétett szálban.

A faji alapú kiváltságok elleni küzdelem részeként egyébként az egyetem közel 900 000 dollár értékű ösztöndíjat szentelt kizárólag fekete és őslakos diákoknak, valamint számos, kifejezetten a fekete diákokra szabott gyakornoki programot dolgozott ki.

NAGYVILÁG

Címkék:

anti racism, pc, racism, school