Betilthatják az abortusztablettákat az országban

Újabb vita kezdődhet az Egyesült Államokban az abortuszról, az elmúlt napokban ugyanis több bíró is ellentmondásos ítéleteket mondott ki az abortusztabletták betiltásáról, illetve legalizálásáról.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 12. 11:33

Egy texasi szövetségi bíró nemrégiben úgy döntött, hogy leállítja a Mifepristone abortusztabletta szövetségi jóváhagyását, míg egy másik washingtoni szövetségi bíró eltérő véleményt fogalmazott meg, amely szerint a tabletta továbbra is elérhetőnek kell maradnia. Ezzel pedig a két bíró jogbizonytalanságot okozott az Egyesült Államokban.

A Biden-kormányzat azt tervezi, hogy fellebbez a texasi döntés ellen. Az egyik ítéletben Matthew Kacsmaryk amerikai kerületi bíró azt mondta, hogy túl gyorsan engedélyezték a kémiai abortusztabletta jóváhagyását anélkül, hogy elegendő vizsgálatot végeztek volna. A 67 oldalas határozatban a bíró kifejti, miért vonja vissza az abortusztabletta engedélyét.

A Biden-adminisztrációnak egy hete van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen, az Alliance Defending Freedom (ADF) szervezet jogászai által képviselt életpárti csoportok javára ítéltek meg.

„A terhesség nem betegség, és a kémiai abortusz gyógyszerek nem nyújtanak terápiás hatást, továbbá súlyos és életveszélyes szövődményeket okozhatnak az anya számára, amellett, hogy véget vetnek a baba életének – mondta Erik Baptist, az ADF vezető jogtanácsosa.

„Az abortusztabletta elpusztít egy növekvő emberi lényt. A gyógyszer megöli a magzatot azáltal, hogy megfosztja a növekedéshez szükséges létfontosságú tápanyagoktól. Az abortusztabletta korlátozásáról szóló döntés megmenti a gyermekeket a kémiai abortusz erőszakától, és lehetővé teszi számukra, hogy élvezhessék a születéshez és az élethez való alkotmányos jogukat” – mondta Lila Rose, a Live Action alapítója és elnöke.

NAGYVILÁG

Címkék:

abortion, united states of america