Bűnösnek érzi magát a rendszerszintű rasszizmus kialakulásában, 4 millió dollárt fizet a Jóbarátok társszerzője

Bűnösnek érzi magát a rendszerszintű rasszizmus kialakulásában, 4 millió dollárt fizet a Jóbarátok társszerzője

A világhírű sorozat egyik alkotója azért ajánlotta fel a jelentős összeget, mert úgy érzi, az ikonikus sitcomból hiányzott a sokszínűség, ezért a jelenlegi, rendszerszintű rasszizmus kialakulásában neki is szerepe van.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 30. 13:33

Majdnem két évtizeddel azután, hogy a Jóbarátok nevű sorozat tíz évadon át sikeresen futott, Marta Kauffman, a műsor egyik megalkotója úgy döntött, helyrehozza hibáit – írja a New York Post. A társszerző ugyanis úgy véli, hiányzott a 2004-ig futó, de a mai napig sok országban sugárzott sorozatból a sokszínűség.

„Sokat tanultam az elmúlt 20 évben” – mondta Kauffman. „A bűnösség beismerése és elfogadása nem könnyű. Fájdalmas a tükörbe nézni. Szégyellem, hogy 25 évvel ezelőtt nem tudtam ezt jobban” – mondta.

A „Jóbarátok” három-három hetero, fehér férfiből és nőből álló baráti társaság mindennapjait mutatta be, akik New York-ban éltek. Az ikonikus szereplőgárda tagja volt Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer, Matt LeBlanc és Matthew Perry.

A szerző saját bevallása szerint George Floyd 2020-ban bekövetkezett halála volt az, ami arra késztette, hogy számot adjon a rendszerszintű rasszizmus amerikai állandósításában játszott szerepéről.
Kauffman annak érdekében, hogy megpróbálja jóvátenni hibáit, 4 millió dollárt ígért a Brandeis Egyetem, afrikai és afroamerikai tanulmányok tanszék alapítványának finanszírozására.

A Brandeis Egyetem közleménye szerint a Marta F. Kauffman egy olyan kiváló tudóst fog támogatni, aki Afrika és az afrikai diaszpóra népeinek és kultúrák tanulmányozására összpontosít. Az adomány többek között segíti a tanszéket abban is, hogy több szakértő tudóst és tanárt toborozzon, valamint, hogy új lehetőségeket biztosítsanak a hallgatóknak az interdiszciplináris tudományok művelésére.

„Hosszú időbe telt, mire elkezdtem megérteni, hogyan lettem a rendszerszintű rasszizmus részévé. Nagyon keményen dolgoztam azon, hogy szövetségessé, antirasszistává váljak. Az egyetem alapítványának tett felajánlásom egy olyan lehetőségnek tűnt, amellyel segítséget nyújthatok fehér nőként is” – mondta.

Marta Kauffman úgy érzi, végre sikerült valamit változtatnia, következő produkcióiban pedig már ennek megfelelően fog dolgozni. „Mostantól kezdve minden produkciómban tudatosan akarok színes bőrű embereket alkalmazni, és aktívan törekszem a színes bőrű fiatal írók megismertetésére. Tudni akarom, hogy mostantól másképp fogok cselekedni. És akkor tehermentesnek fogom érezni magam” – idézi a szerzőnőt a thepostmillennial.com.

NAGYVILÁG

Címkék:

critical race theory, friends, hollywood