Dráma: kész lemondani a szerb elnök

Dráma: kész lemondani a szerb elnök

Hatalmas belpolitikai vihart kavart Szerbiában az Európai Unió koszovói rendezési terve. Az államfő nyitottságot mutatott a 10 pontból álló javaslat elfogadására, s végrehajtására, mindössze egy ponttal kapcsolatban fejezte ki fenntartását. A tervet az ellenzék mellett még Aleksandar Vucic párttársai is támadják.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 23. 10:47

Vucic: készek vagyunk a terv elfogadására

Aleksandar Vucic vasárnap este a Szerb Haladó Párt legszűkebb vezetésével ismertette azt az európai rendezési tervet, amelyet pénteken közöltek vele az olasz, a német, a francia és az amerikai kormány, valamint az EU képviselői.

A legnagyobb szerb párt azonban megosztott a javaslattal kapcsolatban. Amíg Vucic a nemzetközi közösség képviselői felé kifejezte szándékát a terv elfogadására, addig párttársai egy része kritizálta azt, sőt elfogadhatatlannak minősítették. Egyesek egyenesen arra szólítottak fel, hogy Szerbia szakítsa meg a tárgyalásokat Koszovóval kapcsolatban az Európai Unióval és az Amerikai Egyesült Államokkal – írja a szerb közmédia.

Darko Glisic, az SZHP Végrehajtó Bizottságának elnöke az ülést követően elmondta: Aleksandar Vucic bejelentette, kész lemondani az elnöki posztról. Mint Vucic fogalmazott: ha valaki azt gondolja, hogy nála jobban tudja vezetni az országot, akkor rajta, ő átadja a helyét. A szerb köztársasági elnök ezután otthagyta a megbeszélést, felkelt az asztaltól, s távozott.

Darko Glisic az ülést követően a Pink Televíziónak úgy nyilatkozott, ha Aleksandar Vucic lemond, akkor az a Szerb Haladó Párt végét is jelenti, annak a karriernek a befejezését, amelyet a haladók elértek a szerb politikai életben. Ezt követően pedig a “legsötétebb és legrosszabb” forgatókönyv következik a balkáni ország számára, amelyre gondolni sem szabad

– tette hozzá a párt felháborodott politikusa.

Glisic azt azonban nem fejtette ki, hogy milyen lemondásra készül Aleksandar Vucic, vajon az csak a párt vezetését érinti, vagy az egész országét.

A szerb államfő nem csak a pártját, hanem a szerb kormányt is tájékoztatja a javaslatról hétfőn, majd este televíziós beszédet intéz a néphez Koszovóval és a rendezési tervvel kapcsolatban. Ezt megelőzően a hétvégén az Instagramon közölt egy rövid videót az elnök.

Aleksandar Vucic abban kiemelte: soha nem titkolta el az emberek elől a fontos dolgokat. Mint fogalmazott, sok gonddal kell szembenézni a jövőben, ezért egységre van szükség. Azt mondta, mindenekelőtt a szerb lakosság támogatására van szüksége, ezért hétfő este minden témáról és problémáról tájékoztatni fogja őket. Kifejti, hogy milyen választási lehetőségekkel áll szemben az ország.

“Megvédjük, megóvjuk Szerbiát. Éljen Szerbia”

– zárta videóját az elnök.

A kormányfő és a külügyminiszter is kiállt Vucic mellett

“Fontos számunkra, hogy továbbra is minden fronton harcoljunk Szerbiáért. Mindent nyíltan és átláthatóan közlünk a nemzettel. Minden nehéz döntést eléjük tárunk, de a felelősség a miénk”

– így reagált a rendezési tervre Ana Brnabic. A miniszterelnök kiállt a szerb államfő politikája mellett.

Hasonlóan tett Ivica Dacic külügyminiszter, a haladók koalíciós partnere is. A szocialista politikus azt mondta: Vucic, mint mindig, nagyságot és erőt demonstrált, tiszta szándékot mutatott a Pristinával való párbeszéd folytatására. Ezzel is azt bizonyította, hogy kész részt venni a politikai megoldás keresésében, s megelőzi azt is, hogy támadások érjék az országot, amiért nem hajlandó a dialógusra.

Dacic hozzátette: amennyiben a francia-német javaslat Szerbia európai jövőjét jelenti Koszovó elismerése nélkül, s ez hozzájárul a viszonyok normalizálásához, a Szerbiai Szocialista Párt kész megszavazni azt.

Az ellenzék népszavazást akar

Az ellenzék azonban élesen kritizálta a tervet. A Dveri szélsőjobboldali párt a parlament rendkívüli ülésének összehívását követelte. Mint mondják, a nyugat ultimátumot intézett Belgrád felé Koszovóval kapcsolatban. A Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért pedig azt kérte, hogy tartsanak országos népszavazást a kérdésről.

Egyelőre nem tudni, hogy mi áll az európai javaslatban, de a szerb média már nem hivatalosan hozzájutott annak a tartalmához. A Danas összefoglalója szerint a 10 pontos javaslat része, hogy mindkét fél normális, jószomszédi viszonyt ápoljon egymással, s elismerik az egymás által kiadott hivatalos dokumentumokat, beleértve az útleveleket, a diplomákat, a rendszámokat, valamint a nemzeti szimbólumokat. A terv egyebek mellett kimondja azt is, hogy a felek a vitás kérdéseiket békés úton rendezik, illetve egyik sem képviselheti a másikat a nemzetközi porondon, illetve nem tevékenykedhet a nevében.

Fontos pontot képez a javaslatban az is, amit a szerbek eddig élesen elutasítottak. Ez pedig az, hogy Belgrád nem gördít akadályt Pristina elé, hogy valamely nemzetközi szervezet tagjává váljon, sőt kimondja azt is, hogy mindkét fél támogatja a másik európai integrációját, de a mostani megállapodás mellett tovább folytatják a teljes fokú rendezési tervre irányuló közös párbeszédet is. Emellett elmélyítik a kapcsolatukat a gazdaság, a tudomány, az infrastruktúra terén is.

A javaslat konkrét védelmet kínál a koszovói szerb közösség számára az európai tapasztalatok alapján. Ezzel biztosítanák az önkormányzatiságot, s az önrendelkezést a szerbeknek, s nem tiltaná azt sem, hogy Belgrád pénzügyi segítséget nyújtson a helyi szerbeknek.

A Szerb Ortodox Egyháznak magas fokú védelmet adnak, emellett biztosítják a szerb vallási és kulturális örökség védelmét is.

A szerződés részét képezi az is, hogy az Európai Unió és más adományozók külön pénzügyi támogatást nyújtanak azokhoz a közös projektekhez, amelyek a két fél gazdasági fejlődését segítik elő, illetve hozzájárulnak a zöld átálláshoz, valamint Belgrád és Pristina további összekapcsolásához, illetve mindkét aláíró kötelezettséget vállal, hogy teljesíti a korábbi vállalásait, így elhárulhat az akadály a Szerb Községek Közösségének megalakulása elől is.

A szerb államfő kész a terv elfogadására, egyetlen ponttal kapcsolatban vannak aggályai. Azt azonban egyelőre nem közölte, hogy ez melyik, illetve, hogy ennek ellenére összességében Belgrád rábólint-e a javaslatra, amelynek tartalma sem ismert még. Csak találgatások vannak ezzel kapcsolatban. A részletek hétfőn este derülhetnek ki.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

brnabic, dacic, eu, kosovo, serbia, vucic