Egész Skandináviára átterjedhet a svéd bandabűnözés

Egész Skandináviára átterjedhet a svéd bandabűnözés

A rendőrség által kiadott jelentésből kiderült, hogy a szomszédos országból átszivárgó migránsbandák tevékenysége veszélyt jelent az állam közbiztonságára.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. MÁRCIUS 22. 10:47

Svédországot a szomszédos államban korábban mintaországként ismerték, azonban a bandák által elkövetett erőszak és a tömeges bevándorlás egyéb következményei miatt mostanra ez az országról alkotott kép teljesen eltűnt.

Nemrég a norvég rendőrség bemutatta 2023-as értékelést, amiben az ország előtt álló biztonsági kockázatokat elemzik. A rendőrség most először állította azt, hogy a Svédországból érkező bűnözők jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a norvég közbiztonságra. A hatóság ezért aggódik amiatt, hogy a Svédországból érkező, az erőszakot alkalmazó bűnözők kezdenek letelepedni az országban.

Per-Willy Amundsen, a norvég parlament igazságügyi bizottságának elnöke és volt igazságügyi miniszter egy cikkben megdöbbentőnek nevezte a Svédországból kiáramló bűnözést. A politikus azt állítja, hogy a norvég bűnözők kisgyerekek a svédországi bűnözőkhöz képest. Amundsen azt állítja, hogy Norvégiának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne kerüljön ugyanabba a helyzetbe, mint Svédország.

Amundsen leírta, hogy Svédország elvesztette ártatlanságát és az erőszak monopóliuma feletti uralmát. Lövöldözések, robbantások és a vérbosszú brutális spirálja ma már mindennaposak Svédországban.

Amundsen és pártja emellett nemrég elrendelte, hogy a Svédországgal közös határon fokozott határellenőrzést vezessenek be annak érdekében, hogy a bűnözőket a határon elfogják és a lehető leghamarabb visszaküldjék Svédországba.

„Mivel a svéd hatóságok már nem urai a saját házuk tájának, és nem képesek eltakarítani a bűnözői káoszt, nekünk, a szomszédos országoknak kell viselnünk a következményeket”

– tette hozzá a volt miniszter.

A közelmúltban Dánia is hasonló határellenőrzést vezetett be a Svédországgal szemben, a bűnözés kezelhetetlen mértékűvé válására hivatkozva. De Finnország is szörnyű példát lát Svédországban, és az államfő kijelentette, hogy változtatnia kell a hazája liberális szemléletén annak érdekében, hogy véletlenül se lépjenek Svédország nyomdokaiba.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, scandinavia, sweden