Eltávolítják Szent Mihály szobrát Franciaországban – a kisvárost is elérte "a woke ideológia vihara"

Eltávolítják Szent Mihály szobrát Franciaországban – a kisvárost is elérte "a woke ideológia vihara"

A francia fellebbviteli bírósági határozata értelmében a Szent Mihályt ábrázoló alkotás sérti az egyház és az állam szétválasztásáról szóló törvényt, ezért el kell távolítani jelenlegi helyéről, mivel közterületen áll. Teszik mindezt annak ellenére, hogy egy 2022-es szavazás értelmében szinte a teljes lakosság ellenzi a szobor áthelyezését. Nem ez volt az első ilyen eset Franciaországban, az év elején már áldozatul esett egy Szűz Mária szobor is a woke ideológiának.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 11. 16:16

Évek óta húzódó jogi hercehurca végére tett pontot a fellebbviteli bíróság, döntése értelmében ugyanis el kell távolítani a Franciaország nyugati részén lévő Vendée megye Sables-d’Olonne nevű településén közterületen álló Szent Mihály szobrot.

A történtekkel kapcsolatban közleményt adott ki a település polgármestere, Yannick Moreau, aki azt írta, hogy a woke ideológia és a cancel culture vihara elérte Sables-d’Olonne-t is, miután az Államtanács elutasította a város fellebbezését a szobor eltávolításával kapcsolatban és elrendelte a műalkotás végleges eltávolítását annak jelenlegi helyéről. Az indoklás szerint erre a szekularizmus, vagyis az állam és az egyház szétválasztásáról szóló törvény miatt van szükség, mivel az arkangyal szobra közterületen áll.

A közleményből kiderül, hogy a szobor kálváriája évekkel ezelőtt, még 2019-ben kezdődött, amikor néhány, szekuláris eszméket valló személy a bíróság elé citálta a város vezetését, azt követelve, hogy távolíttassa el a helyéről a róla elnevezett városrész jelképének számító Szent Mihály szobrot. A France Bleu nevű lap számolt be róla, hogy a szobor 2018 óta áll közterületen, a szintén az arkangyal nevét viselő templom előtti téren.

2021 decemberében a nantes-i közigazgatási bíróság a jogi eljárást kezdeményező Libre Pensée (szabad gondolkodás) nevű egyesületnek adott igazat és elrendelte a szobor közterületről való eltávolítását, ám az ítélet ellen fellebbezett Yannick Moreau polgármester.

Ezt követően a település vezetése 2022-ben szavazást tartott annak érdekében, hogy a lakosság is kifejezhesse véleményét a szobor eltávolításával kapcsolatban és kiderült, hogy a lakosok egyhangú véleménnyel vannak a dologról, ugyanis 94 százalék amellett voksolt, hogy a szobor maradjon a helyén, a szintén Szent Mihályról elnevezett templom előtti téren.

A település vezetésének fellebbezését azonban az Államtanács elutasította, így a fellebbviteli bíróság megerősítette, hogy a szobrot el kell távolítani a templom előtti térről, mivel egy vallási töltetű műalkotás közterületen való elhelyezése sérti a szekularizmusról szóló törvényben foglaltakat, mely elrendeli az állam és a vallás különválasztását.

A település polgármestere szerint hihetetlen, hogy Franciaországban a legfelsőbb közigazgatási bíróság nem tekinti a város kulturális örökségekének a szobrot, miközben a település címerében is helyet kapott a tengerészek és halászok védőszentje, Szent Mihály. A hab a tortán az Államtanács döntésének időpontja, a szobor eltávolítását elrendelő végleges határozatukat tudniillik épp az egyik legfontosabb keresztény ünnep előtt, nagypénteken jelentették be.

Yannick Moreau véleménye szerint ami történt, nem más, mint egy új rend, a woke ideológia vihara, amely könyörtelenül sújtott le egy ártatlan szoborra. A városvezető közleményében kihangsúlyozza, hogy polgármesterként nem támadja meg a legfelsőbb közigazgatási bíróság által hozott jogerős határozatot, elkötelezett megválasztott politikusként azonban megdöbbenti az ítélet és teljesen felháborodott azon, mivel mindeddig lehetetlennek tartott egy ilyen határozatot. A városvezető kihangsúlyozta, hogy bár a köztársaság világi nézeteket vall, Franciaország továbbra is keresztény és nem hajlandók behódolni a woke inkvizíciónak. Yannick Moreau kiemelte, hogy eleget tesznek a bírósági határozatnak és eltávolítják a szobrot a templom előtti térről, de a szívük felett sosem veszi át a hatalmat a woke ideológia és annak követői.

Nem ez volt az első ilyen eset Franciaországban, a V4NA korábban beszámolt róla, hogy januárban többszázan tiltakoztak a Franciaország nyugati részén lévő Île de Ré nevű szigeten az ellen, hogy egy közterületen álló Szűz Mária szobrot eltávolítsák a helyéről. Akkor is a fent már említett Libre Pensée egyesület állt a háttérben, ők kezdeményezték a jogi eljárást, mivel nem tetszett nekik, hogy a szobor közterületen van, sértve a szekularizmus elvét.

A történtekkel kapcsolatban a Valeurs actuelles nevű francia konzervatív lap főszerkesztője, Geoffroy Lejeune úgy nyilatkozott, hogy ami történik, az egy fanatikusok által folytatott ideológiai harc, egy hisztérikus szélsőséges kisebbségi offenzíva, amellyel a francia civilizációt támadják.

Fontos megjegyezni, hogy a Libre Pensée nevű egyesületnek azonban nem minden vallási jelkép van ellenére, kiállnak ugyanis a muszlim fejkendő viselése mellett. Egy, a honlapjukon évekkel ezelőtt közzétett közlemény szerint azt szorgalmazzák, hogy a francia oktatási törvény értelmében tiszteletben kell tartani az egyetemek számára azt a kiváltságot, mely szerint a rendőrség nem avatkozhat be az intézmény dolgaiba a vezetőség beleegyezése nélkül. Az egyesület álláspontja szerint ugyanis nem lehet megtiltani a közoktatásban a fent említett muszlim vallási jelkép viseletét, mert azzal sértenék a hallgatók alapvető szabadságjogát.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, secularism, st michel, statue to be removed, wokism