Elvették tőlük a gyereküket, mert nem helyeselték a nemváltását

Mentális bántalmazásnak volt kitéve otthon a hatóságok szerint az a lány, akinek a nemváltását nem helyeselték a szülők. A gyereket elvették tőlük, és azt követelik, hogy egyezzenek bele a gyerek tesztoszteronos kezelésébe.

NAGYVILÁG 2020. NOVEMBER 30. 16:31

Miután nem álltak be a szülők a gender ideológia mögé, elvették tőlük a 15 éves lányukat. A hatóságok úgy ítélték meg, hogy a gyerekre veszély leselkedik otthon, és mentális bántalmazásnak van kitéve. Csak azért, mert a szülők nem helyeselték, hogy a gyerekük visszafordíthatatlan nemváltó kezeléseken essen át.

A lányt a rendőrség vitte el az ausztráliai otthonából, ami után állami gondozásba került. Idén októberben aztán a gyerekekkel foglalkozó bíróság ítélte meg úgy, hogy a tinédzser veszélyben volt otthon, és fennállt annak is a lehetősége, hogy saját magában is kárt tegyen emiatt, ezért nem is engedik vissza.

A szülők elmondásuk szerint látták, hogy a lányuknak gondjai vannak, ezért segítséget akartak kérni egy független pszichológustól, hogy ne csak a nemi okokat keressék, és elkerüljék az invazív kezeléseket. Az édesanya arról számolt be, hogy a lánya nehezen kezdte a pubertáskort, és gondjai voltak például a testképével is.

Az ügyben nyilatkozott a lány édesapja, aki arról számolt be, hogy a hatóságok azt mondták, veszélyes velük élni a gyerekének, mert nem hagyták jóvá a nemváltását. A szülőktől most az apuka elmondása szerint azt várják el, hogy beleegyezzenek a tesztoszteronos kezelésbe. Az ügyben a szülők novemberben nyújtottak be fellebbezést, a lány nemváltását illetően pedig egyelőre másodvéleményre várnak.

Brit Kolumbiában szintén reflektorfénybe került egy édesanya, aki tiltakozott a gyereke nemváltása ellen. A 17 éves lánya már a melleit akarta levetetni, ezt megakadályozandó azonban az anyja a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy állítsák meg a folyamatot a gyermeke védelmére hivatkozva. Az édesanya attól félt, hogy a gyereke később esetleg megbánja a felelőtlen és gyors döntést, amit ráadásul szerinte a tesztoszteronok hatása alatt hozott meg.

A bíróság végül úgy döntött, hogy egy hónappal késlelteti a beavatkozást, ami egyébként orvosilag nem is volt igazolt – ez az egy hónap november 27-én lejárt.

Az anyuka korábban interjút is adott az ügyben, ahol arról beszélt, hogy a gyerekeknek azt tanítják az iskolákban, hogy megváltoztathatják a nemüket. Például ha levágatják a mellüket, akkor fiúk lesznek. Az édesanya szerint azonban ezzel nem azt a segítséget adják meg a fiataloknak, amire szükségük lenne.

Az is probléma ráadásul, hogy a gyerekek ilyen módon való befolyásolását titokban tarthatják a szülők előtt, mutat rá az édesanya. Ő egyébként eljárást kezdeményezett a háziorvosuk ellen is, aki a lányának úgy írt fel tesztoszteront, hogy ahhoz nem kért engedélyt a gyerek képviselőjétől.

NAGYVILÁG

Címkék:

children, gender ideology, gender reassignment, identity, parents, therapy, transgender