Emmanuel Macron élő adásban szólt a néphez – videó

Emmanuel Macron élő adásban szólt a néphez – videó

A francia államfő a kiéleződött társadalmi konfliktust három fő projekttel kívánja megoldani, ezek eredményességének első kiértékelése júliusra várható.

WORLD POLITICS APRIL 17. 2023 21:02

Nagy várakozás előzte meg a francia államfő hétfő esti beszédét, miután a hónapok óta tartó társadalmi elégedetlenséget figyelmen kívül hagyva, az Alkotmánytanács jóváhagyását követően pár órán belül kihirdette a nyugdíjreformot, amely ellen egy egész ország tiltakozik.

A beszédet megelőzően sokan találgattak, hogy vajon mit fog mondani Emmanuel Macron a népnek. François Hollande egykori tanácsadója, Gaspard Gantzer a CNews hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy az államfőnek az az egyetlen esélye, ha őszinte és alázatos lesz a néppel szemben.

A televíziós beszéd előtt az elnök felesége, Brigtte Macron is nyilatkozott, reagált azokra a véleményekre, melyek szerint az államfő elszigetelődött. Elmondása alapján férje minden idejét a lakosságnak szenteli és szó sincs arról, hogy elkülönült volna, annak ellenére, hogy az Élysée-palota kicsit kívülálló hely. A francia elnök neje arról is beszélt, hogy tisztában van vele, hogy a franciák most nehéz időszakon mennek keresztül, ami elsősorban a vásárlóerő csökkenésének tudható be.

A francia államfő azzal kezdte beszédét, hogy bejelentette, a sok vitát kiváltó nyugdíjreformot ősszel léptetik életbe, majd elismerte, hogy a szóban forgó törvényt a nép nem fogadta el és nyilvánvalóan olyan reformról van szó, ami erőfeszítéssel jár, hozzátéve, hogy a reform szükséges.

A negyedóránál is rövidebb beszédben a francia államfő kiemelte, nem akar süket maradni sem a szociális igazságossággal, sem a franciák demokratikus életének megújítása iránti igénnyel kapcsolatban.

A francia államfő az is kihangsúlyozta, hogy elutasít mindenféle maradi és szélsőséges nézetet a társadalmi válságot illetően, mert nem ez a megoldás.

Emmanuel Macron három alapra kívánja helyezni a reformot. Az első alap a munka, ennek érdekében Macron megreformálná a szakközépiskolákat és a munka világába terelné azokat a munkanélküli segélyre nem jogosult, jövedelem nélküli személyeket, akik állami segélyből élnek.

A második projekt a Francia Köztársaság rendjének megújítása és az illegális bevándorlás ellenőrzésének megerősítése, mivel az államfő szerint sem törvények nélkül, sem a mások jogait megsértők elleni szankciók nélkül nincs szabadság. Megerősítik az igazságszolgáltatást, több mint 10 000 bíróval és egyéb igazságügyi dolgozóval, valamint 200 új csendőrbrigáddal kívánják felvenni a harcot a bűnözés és csalás minden formája ellen. Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy fokozottan ellenőrzik majd az illegális bevándorlást és elősegítik a társadalomba beilleszkedni kívánók integrálását.

A francia államfő által említett harmadik alap a jobb élet felé vezető út. Mivel Emmanuel Macron tisztában van azzal, hogy sok ember csalódott és dühös, mert nem jutalmazzák erőfeszítéseiket sem a segélyezésben, sem a hatékony közszolgáltatások terén, az államfő kijelentette, hogy gondoskodni akar a lakosság életminőségének javításáról.

A fent felsorolt projektek eredményeinek első értékelése július 14-én várható, előtte azonban Élisabeth Borne miniszterelnök a jövő héten részletezi az államfő által felsorolt ​​három alap részleteit.

WORLD POLITICS

Tags:

emmanuel macron, france, pension reform, speech